onsdag 21 september 2022

6. For A Dancer

Tidernas bästa album: Jackson Browne - "Late For The Sky" - låt nr 6



Jackson skrev "For A Dancer" om en god vän som dog i en eldsvåda. Vännen var professionell dansare, därav titeln, och låten har kommit att användas på flertalet begravningar, bl.a. åt sångerskan Nicolette Larson och gitarristen James Honeyman Scott i The Pretenders.

Även om låten i och för sig handlar om döden, så tycker jag den minst lika mycket handlar om själva livet. Följande visdomsord kan man ta del av hur många gånger som helst och ännu bli lika berörd av:


För er som är lite nördiga kan jag påtala att singelversionen är en något annorlunda version med lite mer accentuerat komp. Kören, bestående av Dan Fogelberg, Don Henley och Doug Haywood, går ju inte heller av för hackor.

Sverige-aktuella Venice spelade 1999 in en annan version tillsammans med Jackson Browne för holländsk radio:



Här finns deras suveräna sångstämmor, men inte David Lindleys känsliga fiol. När han är med är hans spel så enastående att det inte bara lyfter låten, den gör den ett med självaste känslan personifierad.

Phil Beer, ena halvan av duon Show of Hands och själv en extremt duktig musiker, beskriver i en intervju denna magi hos Lindley, detta ovanliga "DET", på ett ytterst talande sätt:
"He's completely inside the song. And it's so beautiful! The song is the important thing. If ever there was an example: That is it! This guy is right there...! He totally understands the song and what he's playing just fits, beautifully fits..."
- Phil Beer

(Du kan höra hela intervjun med Phil Beer här. Rekommenderas starkt!):

Lyssna och bli förförd av både låt och David Lindleys spel här i en inspelning från "The Old Grey Whistle Test" i England 1976:



De avslutande raderna i texten sammanfaller i stort sätt med min syn på religion och tro...
Så makalöst vackert spelat och en så fascinerande förklaring av det obegripliga:


Stor lyrik och stor musik möts ofta... En av de mest betydelsefulla sångerna i mitt liv...!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar