fredag 23 september 2022

8. Before The Deluge

Tidernas bästa album: Jackson Browne - "Late For The Sky" - låt nr 8
"Before The Deluge" måste vara en av de vackraste låtar som någonsin skrivits. Den har en melodi av sällan skådat slag och texten förstärker intrycket av att det är som en psalm över våra liv. Om sökande, resignation, miljöförstöring och vårt behov att försöka förstå alltihop... Om hur vi anstränger oss för att se sammanhang och någon mening med vår tillvaro här på jorden.

Den har också använts i kampen mot kärnkraft och i andra sammanhang när det gäller miljön. Här är en version från "No Nukes" 1979 med David Lindley på bedårande fiol:



Många år senare arrangerades låten om och fick en ny musikalisk skrud. När David Lindley åter var med på en turné 2010 så spelade han istället lap-steel och det är bara så förbluffande att det vore dumt att försöka beskriva det:



När Jackson spelade den på Annexet i Stockholm 2003 råkade han sjunga fel: "Let the music keep our children high". Han kommenterade det efteråt: "When you write a lyric like that, it is sooner or later doomed to happen ...!"

Det finns även några andra artister som spelat in "Before The Deluge" och faktiskt gjort det föredömligt: Moving Hearts, Christy Moore, Eliza Gilkyson, Joan Baez och Mick Hanly har alla spelat in den och den sistnämnda är min favorit-version med en unik krispig närvaro. Du kan lyssna på den här: En sällsynt lysande tolkning.

Jag avslutar genomgången av hela "Late For The Sky"-skivan med en härlig inspelning med Jackson själv på akustisk gitarr och Val McCallum på fantastisk elgitarr:



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar