tisdag 16 juli 2019

Russell Smith RIP

Russell Smith, sångare och låtsnidare i Amazing Rhythm Aces, har dött 70 år gammal efter en lång tids kamp mot cancer.

Russell Smith hade en säregen fantasi när det gällde att skriva fyndiga låtar, inte alls olikt en viss John Prine, och Amazing Rhythm Aces blandade ingredienser från både rock, bluegrass, country och blues i en tilltalande, ofta lågmäld blandning. Russell hade dessutom en röst som alltid kändes så ärlig och personlig att det färgade gruppens sound så mycket att det var lätt att känna igen dem bland många andra i jämförelse opersonliga grupper.



Genombrottslåten "Third Rate Romance" från 1975, en jordnära skildring av ett oromantiskt möte mellan två kärlekskranka individer som tar in på motell för att göra -d-e-t-, väckte både uppståndelse och uppmärksamhet hemma i staterna.

Russell Smith porträtterade ofta små vardagliga människor med vanliga problem av alla möjliga slag. En favorit är "Rodrigo, Rita and Elaine" om två kvinnor som slåss om en otrogen man:



En annan favorit är "Della's Long Brown Hair", där jag nästan kan känna kvinnans hår nudda min egen hud. Så närgånget och äkta...!



Russell Smith gjorde även några starka soloskivor. Den här singeln, "I Want My Country Back", visar en annan sida av denna säregne sångare och musikskapare:



Men allra mest kommer jag att sakna de hudnära sångerna om kärlek som inte längre fungerar:



Mästerligt! Dessa sånger kommer att leva kvar mycket länge...!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar