söndag 8 december 2019

Ny EP med Mats Klingström

Mats Klingström & Unit - "Budbäraren" 2019 Musik i Blekinge

För första gången på mer än 10 år så släpper Mats Klingström en ny skiva. Mellan 1994 och 2005 gav han ut inte mindre än sex skivor och därtill några samlingsalbum. Uppehållet har inte berott på bristande skaparkraft, utan snarare på grund av en allt tuffare marknad för fysiska skivor. Den nya EP:n "Budbäraren" är som ett riktigt triumftåg och visar tydligt att Mats är i förträfflig form.

Han har tidigare ibland samarbetat med gruppen "Jazz Unit", eller "Unit", som de nu verkar kalla sig. De består av Nicklas Höglind (elgitarr), Jonas Castell (kontrabas) och Kristoffer Johansson (trummor).

De olika influenser som Mats har med sig i form av visa, pop och folk-musik, samt klassiskt skolat gitarr-spel, verkar må bra av att blandas och stimuleras av Unit's mer jazziga och lugnt flytande harmoniska spel. Lite förvånande låter det ganska mycket blues, men det gör det med den äran.

Mats har översatt Leonard Cohen's "Ain't No Cure for Love" som på svenska blir "Kärlekens Bot". En logisk fortsättning på albumet "Jag är din man" från 2000, som enbart bestod av kluriga översättningar av Leonard Cohen. JJ Cale's "Sensitive Kind" har blivit "En ömtålig sort" och Daniel Lanois "The Messenger" är översatt till "Budbäraren". Givetvis har Mats gjort det strålande. Han har en otrolig förmåga att uttrycka sig så träffsäkert och poetiskt att även när han översätter så låter det som hans egna ord och uttryck.

Mats egna låtar "Tung Trafik" och "Örnarnas Bo" gör EP:n komplett och de håller lika hög klass som de andra tre sångerna. På den första spelar Filip Jers härligt munspel och den senare tycker jag nog är skivans allra bästa spår. En stor låt, helt enkelt, och den skulle knappast kunna göras bättre...!

Läs mer hos Mats agent: Kim Kultur och Nöje

Lyssna på P4 Blekinge: "Mats Klingström i musikalisk enhet med Unit"

PS: Musiken kommer att finnas på Spotify från och med den 27 december.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar