lördag 15 december 2018

Dag 15 - Bob Weir

Bob Weir – "Blue Mountain" 2018



Jag har alltid gillat Bob Weir, det är något med hans röst som känns både tufft och trevligt. Förutom alla skivor med Grateful Dead, och det är ju oräkneliga, samt medverkan i Kingfish, Bobby and the Midnites, Ratdog och några till grupper, så har han också nu gjort sin tredje soloskiva.

En ovanligt lågmäld och akustisk skiva som det är lite svårt att komma in i... Kanske saknar jag det temperament som han alltid haft i sin röst och det fyndiga gitarrkompet som blivit hans signum. En trygg 71-åring som börjat ta det lugnt? Men, det är ändå så äkta och sympatiskt...

Samtliga låtar på nya "Blue Mountain" har Weir skrivit tillsammans med Josh Kaufman och Josh Ritter. Fina låtar som vinner mest på grund av den täta stämningen och det mjuka anslaget. Han har ju tidigare skrivit flera riktiga höjdare, då ofta i samarbete med John Barlow's texter. Till exempel "Black Throated Wind", här i ett sällsynt solo-framträdande 2011:



I sina bästa stunder så tolkar han också andras kompositioner så de blir som hans egna.
Jag måste ta med Bob Weirs känsliga tolkning av "Me and Bobby McGhee", en formidabel sånginsats som givetvis inte blir sämre av Jerry Garcias makalöst fina gitarrspel.



Då var vi där igen, alltid i skuggan av Jerry Garcia... Men tålmodig i sin självklara plats vid mästarens sida. Bob Weir i ett nötskal...


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar