torsdag 9 augusti 2018

Det är allvar nu...!!


Sommaren som vi kommer att minnas, den varmaste sen vi började mäta på 1700-talet... Många njuter, men jag blir orolig när de som verkligen kan något om miljö, klimat och väder uttrycker en tydlig ängslan om att något inte står rätt till...

Träden jag älskar har många redan släppt sina löv i ett desperat försök att överleva. När ska vi människor på samma sätt släppa taget om våra mönster, traditioner och inse att vår religion om ständig tillväxt leder in i en återvändsgränd och att vi måste omvärdera vad som verkligen är viktigt här i livet. Vi måste! Snart kan vi inte vänta längre...

Jag har det senasate halvåret kämpat för vår lokala miljö. Många har visat uppskattning och många har stöttat på olika sätt. Men de som däremot sitter med makten, de som kan anmäla markägare och skogsstyrelser som fullständigt skiter i att de bryter mot miljöbalken... De gör inget...! Ingenting...! De som kan försöka rätta till sina misstag, att de faktiskt glömde bort sin egen vattentäkt och därmed inte opponerade sig mot planerna som mycket väl kan komma att omöjliggöra att vi kan bruka den i framtiden. De tiger... Tystnad som talar...! Det är lätt att inbilla sig att det finns pengar under bordet. Jag vill inte tro det, men det är svårt att låta bli...

Jag inser att det är pengar som styr. Pengar och pengar allena. ”Går det inte ihop ekonomiskt och finns det inga pengar så är det bara så”. Det låter ju rimligt, tills man börjar tänka. Vad händer då om det går illa med miljön…? Med miljön finns det inga nyemissioner. Med miljön finns det ingen som köper upp konkursbon och startar om från början. När miljön inte tål mer är det ju helt kört! Alltså borde miljöfrågorna komma före de ekonomiska!

Jag börjar tro att lagar om natur och miljö skrivs för att det ska se bra ut, inte för att något ska bli bättre eller för att skydda den enda jord vi har.

De stora förlorarna är våra barn och kommande generationer. De stora vinnarna på kort sikt är de profitörer som tjänar stora pengar på sin verksamhet. Den största fördelen för dem är dock att de slipper se sina barnbarnsbarn i ögonen och medge: ”Vi körde bara på i vår iver att tjäna stora pengar. Vi tänkte inte alls på er!”

Några ord av Rolf Edberg (författare, miljökämpe och politiker, 1912-1997) får sammanfatta:
"När vi plundrar jorden ägnar vi oss helt enkelt åt en indirekt form av kannibalism, mer makaber än någonsin den direkta, därför att den drabbar ännu ofödda generationer".

Vi borde alltså rycka ut med ”stora katastrofvagnen”... Nu omedelbart...!

Det är allvar nu.But the world can't take it very much longer
And we won't make it 'less we're smarter and stronger
The world's going to shake itself free of our greed somehow
If I could be anywhere
If I could be anywhere in time
If I could be anywhere and change things
It would have to be now
- Jackson Browne


PS: Läs även Christine Hellqvists inlägg ”Sommaren det hände”. Även i de mörkaste stunder framkallar hennes texter hopp!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar