måndag 31 juli 2023

"Livsmusik" med GRÅ

GRÅ - "Snett Ljus" - Kakafon Records 2023

GRÅ är en duo som består av Johanna Björneke Wirgård och Petra Haraldson. Därtill har de haft fint samarbete med Daniel Wejdin på kontrabas och han
har även hjälpt till en del med arrangemangen.

Det är vackert, mycket vackert, men det finns även kanter och mycket sökande både i musik
och texter. Johanna har skrivit text och musik, spelar gitarr och sjunger. Petra har skrivit musik till "Om du lutar dig framåt", samt spelar sympatiska piano-slingor och sjunger.

Vad ska man då kalla det? Vispop? Tonsatt poesi? Men så kommer jag på det: Livsmusik...! Musik du behöver när tillvaron skaver, musik som ger perspektiv när du inte riktigt vet var du är och varför...

Det är som sagt vackert, men även stämningsfullt med avskalad instrumentering och lågmälda arrangemang. När det kommer in en liten kör så ligger den så lågt i mixningen att det lågmälda kvarstår. Uttrycker jag mig begripligt...? Vad jag försöker säga är alltså att det hela är mycket känsligt producerat och arrangerat och man blir varm inuti av hur smakfullt det är från första tonen till den sista.

Låtarnas texter är snudd på enorma och därtill lätta att anamma som dina egna sanningar. Johanna Björneke Wirgårds sångtexter är nämligen som små poetiska vardagsskildringar som verkligen berör och sprider ödmjukhet och man känner sig väl till mods av deras kloka tankar och slutsatser.



Alla tio sånger är små mästerverk i sig, men jag vill ändå framhålla "Du som äger orden", "Bort igen", "Krokus" och "Skridskor". Nästa gång jag lysssnar kan det mycket väl växla till några av de andra.

I pressreleasen kan man läsa detta, också det poetiskt formulerat: Snett ljus genom fönstret. Vad faller ljuset på? Kanske är det på någonting vackert, kanske är det på någonting fult och trasigt, eller så kilar sig strålarna in i sprickorna mellan det vackra och fula. Den 21/4 släpper duon GRÅ debutalbumet Snett ljus med poetisk vardag som skir akustisk visa – för den som stannar upp och lyssnar.

Man fortsätter lika fint: GRÅ vill vara där i mellanläget och poetiskt beskriva och sjunga om när livet skaver och om när längtan vägrar att ge vika. GRÅ är lugnet och eftertanken, men också åren som gått; det grå i håret som är där för att stanna, det vilsamma gråa och den grå ledan. På Snett ljus, som är GRÅ:s debutalbum, finns berättelser om den stora kärleken, men också om den lilla, om när det bara blev och kanske inte ens speciellt bra, om när man inte räcker till, om att röra sig framåt, om att våga sitta still i båten.

Det skall bli mycket intressant att följa GRÅ's fortsatta utgivning. För denna första förtjänar verkligen att uppmärksammas och är så stimulerande att ta del av att den borde höras och älskas av många.
De fina bilderna är tagna av Daniel Björneke Wirgård.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar