söndag 30 juli 2023

Randy Meisner RIP

Jag tillhör de som redan vid deras första skiva lyssnade på The Eagles, alltså flera år innan de blev superkända och världsberömda. Randy Meisner var med och bildade bandet, efter att ha träffat Don Henley, Glenn Frey och Bernie Leadon i Linda Ronstadts kompband.



Meisner var en av två medlemmar som fick tre låtar var på första skivan. Meisner visade bredd med elektriska "Trying" och "Take The Devil" samt balladkänsla i "Most Of Us Are Sad". På andra skivan "Desperado" blev det bara en låt för Meisner, den härligt drivande "Certain Kind of Fool". Sedan blev det endast en eller två låtar på varje skiva för Randy att sjunga. Den låt som alltid lär förknippas med honom är förstås "Take It To The Limit", där hans röst firar stora triumfer.

Randy Meisner hade tidigare varit med och bildat country-rock gruppen Poco, men blev ovän med Jim Messina angående mixningen av första skivan, och lämnade gruppen i vrede. Hans bas och stämsång behölls, men krediterades bara på en rad på fodralet. De låtar han sjungit själv spelades in på nytt med George Grantham som sångare. Han retuscherades även bort från den tecknade gruppbilden på fodralets framsida och ersattes av en hund.

Det kan tyckas märkligt att ersättaren i Poco blev Timothy B Schmit, vilken flera år senare även ersatte Meisner i Eagles.



Meisner gav ut några tämligen bleka solo-skivor, men fick en liten upprättelse när han 1989 deltog på Poco's "Legacy", där original-uppsättningen återförenades för ett album och Meisner fick sjunga tre låtar, av vilka "Nothing To hide" är riktigt bra.

Han blev besviken då han 1994 ej fick vara med på Eagles turné "Hell Freezes Over", men blev inbjuden att vara med på "History of the Eagles"-turnén 2013, men hans hälsa hindrade honom att delta. De övriga i Eagles betalade då hela sjukdomskostnaden för att visa sin omtanke.

Meisner hade på senare år problem med hälsan, ekonomin och kärleken. Hans andra fru begick självmord, medvetet eller av misstag, då hon sköt sig själv i deras hus då Meisner själv var i ett annat rum.

Så inte hade han det lätt... Fast det sägs att han var otroligt snäll och vänlig, kanske rentav för snäll...? Han hade en unik röst och det lär han bli ihågkommen för...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar