söndag 24 juli 2022

West of Eden bredare efter 27 år

West of Eden, Rademachersmedjorna, Eskilstuna 2022-07-23


Det är tio år sedan West of Eden spelade i Eskilstuna, men igår var de äntligen tillbaka igen och spelade hos Fristadens Café och Våffla på Rademachersmedjorna.

Det är otroliga 27 år sedan gruppen bildades i Göteborg. Förutom förgrundsfigurerna Martin och Jenny Schaub har Ola Karlevo på trummoer varit med hela tiden. Lars Broman på fiol anslöt 2009 och Martin Holmlund på bas fyra år senare. Gitarristen Henning Sernhede har varit med sedan 2016 och hans spel på elektrisk gitarr har verkligen tuffat till gruppens sound en hel del. Jag kommer osökt att tänka på Simon Nicols spel i Fairport Convention.


Men det är förstås Jenny Schaubs stämma som är gruppens kännemärke och som särskiljer dem från alla andra folkrockare i Sverige. Det är få förunnat att ha en så karakteristisk och stark röst i förgrunden.
Sedan gruppen breddade sitt utbud och gjorde skivan "Taube", där de tolkade vår store skald
på ett både hedrande och lite utmanande sätt, så har de blivit lite mer lättsamma för publiken, som nu känner till en del av låtarna. Hur bra gruppens egna låtar än är så kan ju en kväll med enbart nytt material bli lite svårsmält.

Låt oss hoppas på många fler år med West of Eden, det är alltid en fröjd att se och lyssna på dem. Men låt det inte ta tio år innan nästa besök i "Smestan"! Kanske den nya satsningen på musik hos Forsbergs i Rademachersmedjorna kan ta hit dem igen?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar