måndag 4 juli 2022

Imponerande och angeläget

Karin Kardia med band - Royal, Eskilstuna 2022-07-02


I wanna be true to me
And be the best I can be
- Karin Kardia


Denna målsättning känns verkligen passande för Karin Inggårde, nu med artistnamnet Karin Kardia. Hon sjunger väldigt bra med en övertygande utstrålning och en trovärdig ödmjukhet. Hon skriver bra låtar med genomtänkta texter. Hon leder sitt band med spännande, varierade arrangemang. Hon redigerar sina videos och hon syr sina scenkläder själv.

För knappt två veckor sen gjorde hon och hennes band en kort radiokonsert, se här ovanför, och programledaren Svante Ekberg öste beröm över hennes musik. Efter att nu ha sett henne med band för första gången är det bara att instämma i hyllningarna.

Det känns orättvist att sätta begrepp som debutant på henne, hon har ju trots allt hållit på med musikskapande i mer än 20 år. Efter att tidigare mest ha lirat rock så har hon nu utvecklat sitt uttryckssätt med något så ovanligt som att utnyttja ett sparsmakat sound för att skapa starka och återhållsamma arrangemang som förstärker trovärdigheten och som gör mig säker på att detta är ärligt utlämnande.

Hennes band övertygar, men tar aldrig för sig på helhetens bekostnad. Jimmy Romans delikata gitarrspel skapar mängder av "småljud" och stämningar och skulle kunna lyftas fram något mer i ljudbilden. Carolina Johansson har en mycket fin ton i sin fiol och förstärker låtarnas budskap. Dan Jisei på ståbas/elbas, Lenne Lehtonen på trummor samt Madeleine Zanotto på stämsång och slagverk gör soundet komplett. Ett mycket följsamt band som kan konsten att hålla igen lite för att på så sätt stärka helheten och framhäva Karins starka sång.

På nedanstående inspelning från förra året har Karin ett helt annat band, men tydligen har hon så stor inverkan på sina medmusiker att man skulle kunna tro att det till stor del vore samma band:



Lördagskvällens konsert inleddes med lite musikmeditation då de inbjudna gästerna Daniel Suurna och Fiorella Garibaldi spelade på olika skålar, flöjter och slagverk och det hela övergick snyggt i Karins "Stay Open". Vi fick senare även höra två helt nya låtar, "I'll Give Up" och "Who Am I", båda med stor potential att bli framtida höjdpunkter. Vi fick även se premiärvisningen av den nya videon "Been Dreaming" och kvällen avslutades med en fin liveversion av samma sång.

Nästa konsert blir en mer akustisk variant i Karins uppväxtort Mariefred den 27 augusti. Hoppas fler passar på att se och höra henne då...! Du lär inte ångra det...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar