torsdag 9 januari 2020

Årets skivor - Plats 2: "The Waves, The Wake (Acoustic)"

Great Lake Swimmers - "The Waves, The Wake (Acoustic)" 2019



Great Lake Swimmers gav 2018 ut "The Waves, The Wake" och hade då något överraskande övergett sitt grundläggande instrument, den akustiska gitarren, och ersatt den med diverse blås och klaviaturer. Det blev en mycket bra skiva, men väldigt annorlunda mot deras tidigare skivor.

I år har de nu spelat in skivan på nytt med nästan bara akustisk gitarr och sång. Man skulle nästan kunna kalla det en solo-skiva med sångaren Tony Dekker. Det är otroligt bra och när de nu koncentrerar sig på lugn och avskalad musik, då blir det så dramatiskt vackert att man häpnar. Helande musik att krypa in i och bli sofistikerat lugn och harmonisk av...



Från min recension av den första utgåvan av "The Waves, The Wake" den 3 december 2018:
Kanadensiska Great Lake Swimmers musik handlar mycket om ljud och akustik. Musik att krypa in i och bli sofistikerat lugn och harmonisk av... Toni Dekkers sång lyser av en skir sprödhet, på gränsen att brista, en lågmäld intensitet som kilar in under huden och etsar sig fast.

Gruppen har på senare år poppat upp sig något och gjort det mycket bra, men de har inte nått de höjder de gjorde på "Bodies and Minds" 2005 och på "Ongiara" 2007.

På nya skivan, "The Waves, The Wake", har de något överraskande slopat sitt grundläggande instrument, den akustiska gitarren, och ersatt den med diverse blås och klaviaturer. Samtidigt har de återgått till lite lugnare, mer sofistikerade låtar. Resultatet är imponerande vackert och som en dos lugnande harmoni.




Det finns låtar som är bättre i det akustiska formatet och några som glänser mer i de första inspelningarna. Men jag tror den nya akustiska varianten tangerar det sound som jag tycker gör Great Lake Swimmers full rättvisa.

Jag tvekade länge om jag skulle ge den första platsen och har velat fram och tillbaka, men det är ju trots allt en nyinspelning av en skiva som de gett ut tidigare, så till slut blev det andra platsen.

Den finns endast att köpa på LP direkt från gruppen, men den går även att köpa digitalt, samt finns på YouTube och Spotify.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar