onsdag 8 oktober 2014

Nytt i korthet

Richard Thompson - "Acoustic Classics" 2014

Richard Thompson sägs vara mindre nöjd med de akustiska skivor han gjort och har därför spelat in 14 av sina mest kända alster på nytt, ensam med akustisk gitarr.
Kvaliteten på kompositionerna och hans gitarrspel går inte att ifrågasätta, det finns få som ens nuddar hans nivå. Ändå saknar jag något, kanske hans skulle klippt ihop ett live-album istället?


Counting Crows - "Somewhere Under Wonderland" 2014

Deras debutalbum "August and Everything After" är en sån där skiva som envist biter sig fast och aldrig slutar att fascinera. Sedan dess har de ibland fått fram några låtar som är i samma klass och trots att de aldrig är dåliga så känns det som de är på en evighetsresa där de envist försöker nå samma nivå igen. Den här gången har de försökt ordentligt, men får inte riktigt till det...
"Cover Up the Sun" är dock lysande.


Deborah Henriksson - "Traces" 2014


Deborah är född i New York och numera boende i Västerås. En mycket vacker skiva med fina melodier och utsökt sång. Nästan alla instrument spelas av Mats Nyman, däribland en hel del irländsk säckpipa.
Får mig att tänka på Loreena McKennitt och jag blir lugn och harmonisk av denna vackra musik. Öppningsspåret känns lite annorlunda, men därefter avlöser de stämningsfulla låtarna varandra. Även det fina omslaget förstärker stämningen.


Johnny Copppin - "Borderlands" 2014
Coppin har efter tiden i Decameron gett ut flera egna skivor och är ett mycket respekterat namn med egen radioshow. Nya albumet är det första på ett tag och lite mer folkligt. Bättre än så här kan nog inte brittisk folkmusik göras. Coppins klara röst är trivsam och det är ypperligt spel rakt igenom. Men jag föredrar när hans egna starka sånger får dominera på de traditionellas bekostnad. Riktigt fint fodral här med.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar