torsdag 5 augusti 2021

Paul Cotton RIP



För bara några månader sedan gick Poco's ledare Rusty Young bort och den 1 augusti lämnade även gitarristen Paul Cotton jorde-livet. Cotton var inte med i Poco från starten, men ersatte snart Jim Messina, och var sedan i stort sett med till och med 2010.

För mig var det avgörande om han var med eller inte. Poco med Paul Cotton var alltid mycket mer intressanta, han liksom tillförde en dimension extra. Han gjorde gruppen lite mer rock-orienterad med sina suggestiva låtar och sitt gitarr-sound.



"Bad Weather" var en av hans första låtar i Poco och den hade han med sig från duon "Illinois Speed Press", där han tidigare var ena halvan.

Jag såg Poco på Konserthuset i Stockholm den 12 oktober 1976 och jag minns att de hade med sig Al Garth på saxofon. Han hade tidigare lirat i Loggins & Messina's band och presenterades som ny medlem, men det blev bara en kort sejour...

"Heart of the Night" breddade gruppens sound och var något helt annat än countrty-rock, en suggestiv nattklubbslåt med ett härligt saxofonsolo av Phil Kenzie, samme man som blåser på Al Stewart's "Year of the Cat".



En slags fortsätttning följde sedan med "Break of Hearts" på albumet "Ghost Town". Samma stämning och ännu ett saxofon-solo av Phil Kenzie:.



På samma album finns den instrumentala "High Sierra". Här är soundet mycket tyngre och gruppen låter mycket tuffare. Paul Cotton's gitarr dominerar och briljerar:



Paul Cotton gjorde även några solo-album, av vilka "Firebyrd" från 2000 är en riktigt trevlig bekantskap. Det kan man väl säga att Paul Cotton själv också var. Rest in peace...!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar