söndag 2 februari 2020

Klass rakt igenom med Totte Bergström

Totte Bergström - "Still Here" - Vacaloca Records 2020

Att ha Byron Berline på fiol som gästspelare på tre låtar är stort inom bluegrass och country-rock-kretsar. Det är ungefär som att på en rockskiva ha med David Gilmour på gitarr, eller något sånt.

Totte har ju även spelat med andra storheter som Gene Parsons, trummis och banjo-spelare i Byrds, samt John Stewart. Här hemma i Sverige har han spelat med t.ex. Basse Wickman, Ulf Lundell, Lalla Hansson, Derek Hudson, Björn Ulvaeus och många fler.

Därtill har han under många år varit tongivande i grupper som New Stangers, Moonshine, Bluegrass Café och Vagabond Ways. Numera lirar han ofta med sitt kompband Bluegrass Vikings.

Den nya skivan innehåller 12 nyskrivna sånger som kanske kan kategoriseras som bluegrass, country-rock eller americana. Variationen är ganska stor, men visst doftar det en hel del Byrds. Det finns få i Sverige som kan pendla mellan så många olika stilar och stämningslägen, men ändå få det att kännas som en helhet.

Ibland lirar Totte på sin string-bender-gitarr så att Clarence White måste sitta och mysa uppe i himlen. Ibland tar bluegrass-influenserna över och spelglädjen sprudlar. Sen kommer några utsökta ballader, där Tottes behagliga stämma passar extra bra. "One Dance" skulle kunna bli en riktig klassiker om någon kändis gjorde en cover på den. Just nu är "I'm Losing Her", som får mig att tänka på Marc Ellington, och "Brand New World" mina favoriter, men det kommer nog att växla framöver. "All These Words" är också mystiskt spännande i sitt täta, suggestiva arrangemang.



"Still Here" är faktiskt hans trettonde fullängds-skiva, antingen som solartist eller i något av banden jag räknade upp här ovan. Mina favoriter är solo-skivorna från 80-talet, "Ingen Väg Tillbaka" och "En Man, En Röst", samt "Modersmål" från 2015. Och så givetvis skivan med Vagabond Ways från året innan, där han kuperade ihop med Christer Jonasson och Basse Wickman. En riktig pärla som ingen bör missa...

Den nya skivan är bra, det är klass rakt igenom, från Tottes eget spel på olika gitarrer och hans kompositioner, via den snygga produktionen av Patricio Cabezas och gediget komp av bandet, till det snygga fodralet, skapat av Tottes dotter Erika.

Hade Totte Bergström inte varit så bergsäker på att det just är sån här musik han gillar och vill spela, hade han kanske blivit mer känd här hemma i Sverige, så som han är i vissa stater "over there". Det vore verkligen välförtjänt...!

"Still Here" finns både på LP och CD, men det är lite oklart hur den kommer att säljas, men jag kan förmedla kontakt om hur du kan köpa den direkt från Totte. Kommentera nedan och uppge mail-adress så kommer information.

Bilden på Totte här ovan är från releasespelningen för "Modersmål" hösten 2015. Lägg märke till tröjan...!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar