torsdag 28 december 2023

Årets bästa skivor

Det är i dessa tider svårt att definiera vad en skiva eller ett album är... Men det är väl tämligen klart vad en låt eller sång är. Men exakt när är den utgiven...?

Oavsett vad, här är min lilla lista över årets bästa skivor:


1) Neil Young - "Chrome Dreams"
Kan man räkna denna som "ny"...? Knappast, men dessa 12 sånger är bland de främsta den gode Neil skapat och den kunde getts ut 1977, men stoppades av Neil.
10 av 12 låtar blev senare instoppade på andra utgåvor, främst på "American Stars'n' Bars". Här är de som det först var tänkt och det är Neil i absolut högform och med villkorslös kreativitet. Årets bästa, det bara är så...


2) Eliza Gilkyson "Home"
En alldeles underbar skiva med Eliza Gilkyson. Med årets bästa låt "World Keeeps On Singing", en positiv sång med framtidstro.. Just vad vi behöver i dessa tider...!


3) Jim and Sam - "Good On The Other Side"
Jim och Sam har samlat ihop några singlar samt några nya låtar till sitt andra album. Det är som vanligt charmigt med spännande melodier och så deras ljusa röster som alltid passar så bra för varann...


4) GRÅ - "Snett Ljus"
Det är vackert, mycket vackert, men det finns även kanter och mycket sökande både i musik och texter. GRÅ är en duo som består av Johanna Björneke Wirgård och Petra Haraldson. "Livsmusik" du behöver när tillvaron skaver, musik som ger perspektiv när du inte riktigt vet var du är och varför...


5) Matthews Southern Comfort - "The Woodstock Album"
15 klassiker som framfördes en gång i tiden på Woodstock-festivalen. Men detta är ingen vanlig covers-skiva, samtliga har delvis fått en ny skrud av Iain Matthews och multiinstrumentalisten BJ Baartmans. Detta är ovanligt livfulla tolkningar och det märks tydligt att de hade riktigt roligt i studion.

Fler bra skivor 2023:
Lars Winnerbäck - "Neutronstjärnan"
Jag kan inte med den bästa viljan i världen utnämna "Neutronstjärnan" till någon av hans bästa skivor, men så länge den gode Lars kommer med något som verkligen känns så här ärligt och angeläget så tänker jag att det är mycket välkommet och som en gåva till oss alla.

Bruce Cockburn - "O Sun O Moon"
Under året fyllde Bruce Cockburn 78 år, men det har inte hindrat honom att ge ut en ny riktigt stark skiva. Fingrarna sägs inte lyda honom som de en gång gjorde och hans röst har tappat något i styrka, men det är inget som stör. Fortfarande skapar han mycket fyndiga melodier, spelar fantastisk gitarr och har mycket att berätta.

Jeff Larson - "It'll Never Happen Again: A Tim Hardin Tribute" EP
Jeff Larson har gjort många skivor och är lite som en prototyp för singer/songwriters-genren. En av hans främsta tillgångar är hans behagligt mjuka röst. Han sjunger på ett sätt som lite liknar America's Gerry Beckley, vilken faktiskt har producerat denna 6-spårs EP. Det är väl ingen som slår Tim Hardin själv när det gäller sprödhet eller känsla, men Jeff Larson gör det mycket bra och med full respekt.

Nina Åkerblom Nielsen - ""Nobody Knows This Little Rose"
Nina har tonsatt Emily Dickinsons poesi och hon gör det strålande. Förmågan att få allt detta veckra att låta så angeläget, det som lyste igenom på "Tid" (en av förra årets bästa skivor), det är uppenbart även här.

Wendy Webb - "Silver Lining"
Tveklöst en fin fortsättning på förra plattan, även om det här inte finns någon ny "In The Night". Wendys röst firar stora triumfer.

Sandy Denny Project - "Volume 1 (Live Recordings)"
Sally Barker, PJ Wright, Anna Ryder med flera tolkar Sandy Denny så fint det är möjligt. Finns ännu endast på Soundcloud.

Rolling Stones - "Hackney Diamonds"
Att min uppväxts hjältar vid 80 års ålder kunde spela in en så fräsch skiva imponerar stort...

Det är säkert någon jag glömt... Förra året glömde jag gotländska Lazy Afternoon med sin fina folkrock på "Just As Poor As Before". Nu är den nämnd i efterskoltt ...

Återkommer med årets bästa låtar...

3 kommentarer:

  1. Magpie Arc ♥️ Glamour in the grey. Låtförslag "All I planted

    SvaraRadera
  2. Christer Jonasson Tolv29 december, 2023

    Slår ett slag för Natalie Merchant. Albumet är grymt. Tycker jag, alltså :) https://open.spotify.com/album/1PWQ1uSe3rnRYeaq3BQAoe?si=PlCf0kkATui2affjlz4LsQ

    SvaraRadera
    Svar
    1. Javisst, håller med... Det var en jag glömde...

      Radera