måndag 4 december 2023

Advent del 2: Gene Clark (nr 1)

Det är med stolthet jag kommer att visa några osedda bilder på Gene Clark. Liksom Chris Hillman tillhörde ju Gene Clark The Byrds och fick en jättehit med "Mr. Tambourine Man" 1965. Följde gjorde bl.a. Gene's komposition "Eight Miles High" innan Gene Clark lämnade för en solo-karriär. Hillman stannade ett tag till och hann vara med om den första country-rock-skivan "Sweetheart of The Rodeo", då Gram Parsons gjort entré i gruppen. Trots att Parsons och Hillman skrev det mesta tillsammans var det Parsons som fick berömmelsen och hyllningarna innan de två bildade Flying Burrito Brothers.

Hillman spelade därefter åter "andra-fiolen" i Stephen Stills grupp Manassas. Senare gjorde Chris Hillman flera riktigt bra skivor, men han är än idag inte mer än halvkänd. När Tom Petty producerade Hillmans förra skiva så blev det mer uppmärksammat att det var Pettys sista skiv-projekt än hur bra Hillmans skiva var. Typiskt för Hillman att hamna i skymundan...

Gene Clark hade ämnu mer oflyt i sin solo-karriär. Flera skivor blev inte ens utgivna och ett mästerverk som "No Other" ratades först av både skivbolag, lyssnare och recensenter. Det är först många år efter hans död 1991 som han fått lite av den kultstatus han så väl förtjänade. Jag hävdar att han är en av de största sångarna, bästa låtskrivarna och mest känslosamma textförfattarna. Skivor som "White Light" och "No Other" är helt suveräna och självaste Bob Dylan har ju sagt att "For A Spanish Guitar" är den bästa låten någonsin.

Tillsammans med Roger McGuinn hade Clark och Hillman en "nästan-Byrds"-konstellation några år i slutet av 1970-talet, kallad "McGuinn Clark & Hillman". Jag och min vän åkte spontant till Köpenhammn och såg dem på Tivoli 1979. Båda bilderna på Hillman och Clark är därifrån och har tidigare aldrig visats offentligt. Det kommer fler...!


Gene Clark - Tivoli, Köpenhamn 1979

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar