lördag 8 januari 2022

Bäst 2021: Årets bästa album

Visst kom det en hel del fantastisk musik förra året, trots allt. Här är de fem skivor som lämnat störst intryck på mig:

1. Afterlight (Thea Gilmore) - "Afterlight"



Thea Gilmore har brutit upp efter ett nästan 25-årigt förhållande, både privat och musikaliskt, och har därför beslutat att börja om genom att spela in sin första skiva som "Afterlight".

Detta är en djuplodad uppgörelse med både kärleken och en hel del annat. Ett modigt och utlämnande album, ibland både introvert och smärtsamt anklagande, men ändå fyllt med en glödande vilja att ta sig igenom det svåra och komma framåt. Det är verkligen inte lättsamt, men oerhört starkt... Ljudbilden är ofta ödesmättat enslig och dramatisk, nästan som om den vore laddad med sprängmedel. Thea sjunger med inlevelse och hennes röst är lika stark som alltid. På ett par låtar läser hon texten och det blir näst intill olidligt dramatiskt.



Jag tror att den här skivan kommer att bli hyllad av många som en av de starkaste separations-skildringarna någonsin. Men lättillgänglig är den verkligen inte... Men väldigt bra...!

2. Luka Bloom - "Out of The Blue"



En helt instrumental skiva från Luka Bloom. Innehåller elva helt instrumentala låtar med snitsigt spel med en "rund" klang på Lukas akustiska gitarr. Resultatet är en sällsynt harmonisk och oerhört vacker skiva. Den här musiken kommer att skänka stor glädje och genuin harmoni till väldigt många för lång tid framöver...
Läs min recension här: Sällsynt harmonisk skiva - tack vare pandemin.

3. Jackson Browne - "Downhill From Everywhere"



Jacksons nya skiva har fått mycket fina recensioner och är tveklöst ett levande dokument från min "husprofet". Starka låtar, reflekterande texter och enastående musiker som bidrar med både starkt spel och lyhördhet.
Läs mer här: Jackson Brownes nya album.

4. The Matthews Baartmans Conspiracy – "Distant Chatter"



Iain Matthews (tidigare stavat Ian) har gett ut så många skivor genom åren, antingen i eget namn eller i olika grupper och konstellationer, att det är omöjligt att hålla räkningen. Att de därtill oftast håller en så hög kvalitet, utan att få den uppmärksamhet de verkligen förtjänar, gör det hela än mer anmärkningsvärt.

Nya skivan med BJ Baartmans, som Matthews tidigare jobbat med i återuppståndna Matthews Southern Comfort, är en mycket fin samling sånger med skarpa iakttagelser om tiden vi lever i. "Are You A Racist?" sitter som ett smack rakt i plytet på de irrpannor som försöker att dela in oss i olika raser. "Here's Looking At You" och "Is This It" är två av de finaste sånger som Iain gjort på mycket länge. Därtill är hans röst fortfarande helt unik, både i klang och känsla.

5. Murray McLauchlan - "Hourglass"



Min gamla följeslagare Murray McLauchlan har gjort sin första skiva med nytt material på tio år. Det är lågmälda och eftertänksamma låtar som han bjuder på, men det är verkligen angelägna tankar och erfarenheter rakt igenom. Den en gång så provokative Murray McLauchlan har blivit en klok gammal man med tiden. Och jag lyssnar gärna på vad han kommit fram till...

Snart kommer kortfattat lite fler bra skivor från 2021, men som hamnade utanför min lilla lista.

2 kommentarer: