söndag 14 november 2021

Ewan MacColl



"The Joy of Living", som Luka Bloom sjöng i mitt förra inlägg, skrevs alltså av Ewan MacColl, samme man som också skrev klassiker som "The First Time Ever I Saw Your Face" och "Dirty Old Town". Hur mycket jag än gillar Luka Blooms version så måste jag ändå ta med MacColl's egen inspelning ännu en gång här på bloggen. Hans känsliga sång och ödmjuka budskap går raka vägen in i hjärtat och sprider värme.

Ewan MacColl var den stora insamlaren av brittiska folklåtar och han gjorde mängder av skivor, ofta i eget namn, men också flera med A.L. Lloyd och ännu fler med sin tredje fru Peggy Seeger, halvsyster till Pete Seeger. Peggys mest kända låt är nog "Song of Choice", som Mikael Wiehe senare översatte och som blev mycket uppmärksammad i Sverige.



Ewan MacColl var en övertygad kommunist och förblev så hela sitt liv. En låt som inspirerades av hans åsikter var "Daddy, what did you do in the strike?". Han och Peggy Seeger gjorde också narr av Margaret Thatcher och Ronald Reagan i några av sina senare sånger. Duons skivor var på slutet riktiga uppgörelser med den politiska högern. "Don't Be Surprised" är ett exempel:



Men Ewan MacColls fina kärlekssång "The First Time Ever I Saw Your Face" visar ju att det fanns fler sidor av hans skapande. Det finns mer än 200 inspelningar av denna sång listade på nätet. Här oerhört fint tolkad av Christy Moore, som ju faktiskt är bror till Luka Bloom.



Ewans dotter Kirsty MacColl hade också en karriär som sångerska och blev väl mest känd för sin duett med Shane MacGowan och The Pogues i deras "Fairytale of New York". Kirsty MacColl dog 41 år gammal då hon vid en dykutflykt i Mexico kastade sig framför en snabb båt och därmed räddade livet på sin 15-årige son genom att knuffa undan honom.



Ännu en stor låt. Likaså är Ewan MacColls "The Joy of Living" en riktigt stor sång i min värld. Den är så fullproppad av tacksamhet och förundran för våra liv, att tårar lätt sipprar fram...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar