onsdag 12 juli 2017

Catherine MacLellan och hennes pappas låtar

Catherine MacLellan - "If It's Alright With You: The Songs of Gene MacLellan" 2017

Som jag skrev den 24 maj så skulle Catherine MacLellans nya skiva innehålla nytolkningar av hennes pappas sånger. Gene Maclellan skrev några mycket kända sånger, som "Put Your Hand In the Hand", "Snowbird" och "The Call".

Nu har jag lyssnat i flera veckor och det är en skiva som är fullkomligt proppfull av kärlek, det strilar fram ömhet och värme i varenda ton. Att Gene stod Catherine väldigt nära är något som verkligen märks.

Catherine var bara i tidiga tonåren när hon kom hem och fann att hennes älskade pappa hade tagit sitt liv, efter en lång och svår depression. Hon har själv också haft återkommande depressioner, men har kommit vidare, mycket tack vara musiken och en enveten kamp att ta sig framåt och hedra sin pappa. När hon till slut på fjärde skivan "Silhouette" spelade in en nytolkning av sin pappas "Snowbird", så blev det makalöst innerligt och startskottet på fler tolkningar, vilket bl.a. ledde till en hyllningsskiva med flera olika artister.

Nu tar hon steget fullt ut och gör ett helt album av Gene's sånger: "If It's Alright With You: The Songs of Gene MacLellan". Jag trodde att det skulle bli bra, men skivan överträffar ändå mina förhoppningar... Denna gång har Catherine valt lite mer av fullt komp med band och över allt ligger hennes ljuvliga, varma röst.

Hon har även än en gång spelat in "Snowbird", denna gång ensam med ett Wurlitzer-piano och resultatet är ödestigert vackert, men jag föredrar nog ändå versionen på "Silhouette". "The Call" sjunger Catherine i duett med någon jag inte kan hitta namnet på, men det är kanske skivans bästa spår. Såna låtar skriver inte många låtskrivare...

Eller så är det "Thorn In My Shoe" som jag gillar mest... Eller kanske "Lonesome River", som är mäktigt effektiv med sitt släpande komp. "Just Wanna Be Loved By You" är en gripande kärleksyttring. En annan favorit är "Faces" där Chris Gauthier spelar gudomlig gitarr. Avslutande "Shilo Song" är också rörande vacker, ett värdigt sätt att avsluta denna oerhört starka skiva.

Som helhet en skiva gjord av kärlek och värme i obegränsad mängd...

Länkar:
Catherine MacLellan på Soundcloud - Här kan du lyssna på hela albumet.

Catherine MacLellan pays tribute to father Gene - artikel i the Guardian.

He was a wicked songwriter - Catherine på kanadensiska radion.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar