måndag 25 april 2016

En kväll på Backstugan

Totte Bergströms Bluegrass Vikings + Fanny Holm & Christer Jonasson -
Backstugan, Solna 2016-04-23


Backstugan ligger som en lantlig idyll mitt inne i Solna och är Bernt Ridderströms nya ställe att arrangera bra musik i Stockholm. Det verkar som det är det ultimata stället för dessa arrangemang: Ett mysigt ställe med bra akustik, trevlig personal och god mat.

Fanny Holm och Christer Jonasson inleder med en halvtimme som värmer och känns alldeles förträffligt bra. Fanny har en speciell röst med en klang som både attraherar och skapar lite mystik. Hon skriver personliga låtar av hög kvalitet och Christers gitarrspel förstärker och ger både lite kantig strävighet och lyster åt låtarna.

När jag var i tonåren blev country-rocken en viktig kraft i min musikvärld, med Byrds, tidiga Eagles, Jackson Browne, Dan Fogelberg och Nitty Gritty Dirt Band. Andra grupper som Mason Proffit, Ozark Mountain Daredevils och Amazing Rhythm Aces vidgade vyerna mot bluegrass och den akustiska musikens alla klanger.

Idag i Sverige är Totte Bergström och hans Bluegrass Vikings en förträfflig representant för denna musik. Här finns spelglädje, musikaliska finesser, bra låtar och en rytmsektion som ger ett riktigt driv åt det hela. Tottes spel på elgitarren med klara influenser från Clarence White är inget annat än unikt.


Låtarna har en bredd med både traditionella och/eller kända klassiker blandade med egna alster av klass. Det är verkligen suveräna musiker i bandet: Per "Pigge" Mattis på mandolin, steel guitar och ibland munspel, Janne Ekman på dobro, Daniel Kurba på keyboards, samt rytmsektionen från Vagabond Ways: Patricio Cabezas på bas och Niklas Lindström bakom trummorna.

En mycket trevlig kväll på Backstugan, det lär bli fler...

Länkar:
Totte Bergström på uppskattad USA-turné

Kreativiteten flödar hos Fanny Holm

Restaurang Backstugan


2 kommentarer: