måndag 11 april 2016

Vad är då bra smak...?

Jag levde länge med tron att bara man fick spela upp bra låtar för folk så skulle de upptäcka hur bra de var...

Men så är det ju inte, har jag sakta upptäckt. Folk hör inte det jag hör, känner inte det jag känner, hur många gånger man än spelar en bra låt för dem...! Jag kan tycka att det är tragiskt att de ska missa det som ger mig så stora upplevelser, men det handlar säkert till viss del om olika referensramar. Vi attraheras helt enkelt av olika toner, olika rytmer och olika klanger.

Visst är det så att musik inte är lika livsviktigt för de flesta, som det är för mig. Men jag kan för mitt liv inte begripa att man inte blir berörd när jag uppleveler det i varenda cell i hela kroppen...!

Det handlar inte om dålig smak och det får man ju ändå absolut inte säga... Det är ingen som ifrågasätter att för att ha en åsikt om något så måste man ha lite erfarenhet samt nyfikenhet och intresse. Men just musiksmak förväntas alla ha, vare sig de lyssnar mycket eller inget alls. Ingen skulle nog kalla sig expert på olika maträttar de aldrig smakat, eller skulle inte yttra sig om ett vin, om de bara druckit ett enda glas eller inget alls.

De flesta är medvetna om att smak är något som utvecklas med tiden, med nyfikenhet och lite galenskap, att vilja pröva sig fram... De flesta har ändrat sin smak utmed vägen, när de själva blivit äldre, en ständig utveckling. Men när det gäller kultur, och musik i synnerhet, då vet alla vad de tycker och det får man inte ens kommentera utan att få mothugg...

En del lyssnar och uppfattar texter, medan andra inte hör orden det minsta. En undersökning för många år sen i staterna visade att 67 procent trodde att Eagles sjöng "Loving Eyes", när de sjöng "Lying Eyes"...! Även här tror jag att det handlar om hur aktivt man lyssnar, och därtill tror jag man tränar upp sig om man har intresset... Skulle kanske folk behöva lite övning i aktivt lyssnande...?

Vad ska man välja för musik att illustrera det här då...? "Somebody Touched Me" med den alltid lika expressive Bruce Cockburn passar bra på alla sätt:Hoppas du uppfattar hur bra det är...! Jag är glad att jag gör det och att jag har kvar min nyfikenhet. Livet vore så mycket fattigare annars...!


1 kommentar:

  1. Jag var själv lite tveksam till det här inlägget... Vill ju inte att någon ska känna sig angripen.... Givetvis får man ha åsikter om musik, oavsett hur mycket man lyssnar...! Hoppas dock att jag kan inspirera till att du lyssnar på en del nytt också...!

    SvaraRadera