fredag 9 januari 2015

Christine Hellqvist visar nya vägar

Christine Hellqvist - "Underverk" - Sinnamon 2014

Det är ingen nyhet att den som får smällar ofta skapar den starkaste musiken, konsten, eller kulturen över huvud taget. Det pratas inte lika ofta om att de som tar sig igenom allt det jobbiga ofta därefter blir de mest insiktsfulla och de mest ödmjuka medmänniskorna, men jag tror det kan vara så...

Christine Hellqvist har gått igenom en hel del och det slår mig att hon i sitt skapande visar en oerhörd tro på människan, att vi faktiskt kan ta steg mot ett bättre liv, både för oss själva och våra kommande generationer. Hon har ett stort hjärta för miljön, träden, framtiden och hon vet att vi alla måste ta vårt ansvar. Själv tar hon definitivt sitt ansvar och mer därtill.

Vad ska vi säga till barnen?
Att vi inget visste?
Ska vi säga till barnen
Att vi bara klättrade?
Vad ska vi säga till barnen?
Att vi aldrig tittade ner?
Ska vi säga till barnen
Att vi tänkte inte på er?
- Christine Hellqvist


Dessa starka ord från låten "Förenade" får mig att rysa och ändå blir det upplyftande: Det går! Vi Kan! Hon visar alltid nya vägar och uppmuntrar oss, även när det tar emot och tvekan förföljer oss...

Hennes nya skiva "Underverk" visar också nya musikaliska vägar. Denna gång är det fler kulörer än det akustiska och avskalade som förgyllde hennes förra skiva "Ekon I Det Tysta". Det är fullt komp, mer ös och mer varierat. Simon Ljungman och hans gitarrer får mycket utrymme att dekorera Christines låtar och han gör det med briljans. Han har också producerat och ligger nog bakom flera av arrangemangen. Ni har nog alla hört Simon utan att tänka på det: På TV i "På Spåret" eller som gitarrist för Håkan Hellström. Simons syskon Tobias och Helena spelar trummor och bas och Christines dotter Johanna bidrar med gitarr och sång. Oskar Stenmark spelar blås så otroligt vackert på några låtar, den jazziga sångballaden "Vinter i New York" och den tänkvärda "Det är de lågmälda som hörs".

Det är omöjligt att utse favoritlåtar på en så här stark utgåva, men "Poeterna", en hyllning till de favoriter som hjälpt henne gång efter gång, är så fantastisk... Men den ösiga "Förenade", den tillbakablickande "Patchwork" eller den rörande "Brev" är nog lika bra de med... "Närmast Hjärtat", vackert och insiktsfullt om riktig vänskap, har till och med potential till en riktig hitlåt.

Till skivan hör också en bok, en "skivbok", med alla texter och ackord, berättelser och bilder. Ett ambitiöst projekt som Christine ror i land lika förträffligt som musiken. Jag har bläddrat och läst, men har fortfarande en hel del kvar att läsa, och det känns som ett rikt sparkapital som jag snart ska bekanta mig mer med.

När tillvaron spretar åt för många håll och jag behöver knyta ihop vardagen, då är Christine Hellqvists musik och hennes ord något att plocka fram... Det fungerar alltid...!

Länkar:
Christine Hellqvists hemsida - där också hennes alltid lika intressanta blogg finns.

Betonar samarbetet på nya släppet - Intressant artikel i Alingsås Tidning.

Viska, vråla, sjung! - ett viktigt inlägg av Christine på "Föräldravrålet".

"Underverk" finns på Spotify, men då får du inte boken. Köp direkt från Christine på hennes hemsida istället...!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar