torsdag 2 juni 2022

Nitty Gritty Dirt Band tolkar Dylan

Nitty Gritty Dirt Band - "Dirt Does Dylan" 2022

Jag har flera gånger frågat om vi verkligen behöver fler Dylan-tolkningar... Sen så kommer briljanta skivor med t.ex. Thea Gilmore (som gav ut hela "John Wesley Harding"-albumet på nytt), Ralph McTell, Chrissie Hynde, Lucinda Williams och unga Emma Swift, och det är bara
att inse att jag önskar att det aldrig tar slut...!



Att Nitty Gritty Dirt Bands första studio-skiva på mer än 10 år (50-års-jubileet 2016 på "Circlin’ Back: Celebrating 50 Years" inte medräknat) skulle bli ett album med enbart Dylan-tolkningar var lite mer överraskande. Men de gör det bra...! I vissa fall blir det fantastiskt bra, som här ovan i "I Shall Be Released". Bob Carpenter sjunger så känsligt och de båda systrarna Rebecca och Megan Lovell, från gruppen 'Larkin Poe', bidrar med ungdomlig glöd och en stark tilltalande glädje. Detta måste vara en av de främsta tolkningarna av denna klassiker alla kategorier...! Lyssna också på gitarr-duellen mellan evigt unge Jeff Hanna och Megan Lovell på lap-steel.

NGDB passar på att visa upp tre nya medlemmar, utan att någon annan lämnat: Ross Holmes, fiol och mandolin; Jim Photoglo, bas; samt Jeff Hanna's son Jaime Hanna på gitarr och sång. Det verkar som bandet satsar stort igen! Det enda som saknas är väl att Jimmy Ibbotson kom inrusande...

Andra höjdpunkter är "It Takes A Lot To Laugh, It Takes A Train To Cry", som förvandlats till en tung blues med Jimmie Fadden's otroliga munspel i förgrunden. Den lågmälda, akustiska "Don’t Think Twice, It’s All Right" och inledande "Tonight I’ll Be Staying Here with You" känns båda lika fräscha som morgondaggen en dimmig sommarmorgon. Rosanne Cash, Jason Isbell och Steve Earle gästsjunger på "The Times They Are A-Changin’".



Det är faktiskt inte så mycket country denna gång, utan lite mer av rock och blues, och ett tätt komp som sitter precis som det ska utan att bli förutsägbart. Jeff Hanna är klart underskattad som gitarrist och vem kan motstå när Jimmie Fadden plockar fram sitt känsliga munspel...?


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar