lördag 2 oktober 2021

Ewert Ljusberg RIP

Vissångaren, historieberättaren och mångsysslaren Ewert Ljusberg har avlidit 76 år gammal. Han var med om en bilolycka för ett par år sedan och återhämtade sig aldrig helt från den.Jag såg Ewert Ljusberg några gånger på 80-talet och det var imponerande upplevelser. Visst var han rolig, men det var djupet bakom som lyste igenom. Han hade verkligen något att säga och förmedlade det effektivt med skämt och sånger.

Hans "spel" på munspel med enbart sin röst i "Bruvôllbrynne Blues" här ovanför är inget annat än otroligt häftigt. Den blev ofta ett paradnummer vid Ewerts framträdanden.

Han var ju väldigt rolig, men ibland även riktigt giftig. Vem utom Ewert skulle kunna ha gjort den här låten om Knutby-härvan?Dessutom hade han en sällsynt pondus och kunde skapa dramatik med sin djupa röst och starka närvaro, som i "Briggen Bluebird Av Hull":Hans sista skiva blev "Bär mig i ditt hjärta", en samling översättningar av högsta kvalitet och största allvar. Flera översättningar av Kris Kristofferson samt därtill bland annat några av Steve Goodman och Warren Zevon. Titellåten är en fin tolkning av Zevon's "Keep Me In Your Heart":Nu har vi på kort tid förlorat flera udda särlingar som Ewert Ljusberg, Peps Persson och Ola Magnell. Det känns tomt och ödsligt...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar