fredag 8 oktober 2021

Årets bästa konsert...!

Mats Klingström och Unit - Royal, Eskilstuna 2021-10-07


Med tanke på att konsertåret egentligen precis har startat först nu, så är det väl lite tidigt att utropa att årets bästa konsert redan har upplevts. Men jag är alldeles övertygad om att inget kommer att slå det här. Så jag säger tvärsäkert: Det här var årets konsert...!


Mats Klingström, som nyligen tilldelades Ferlinsällskapets Trubadurpris 2021, har efter många år återupptagit samarbetet med gruppen Unit, f.d. Jazz Unit, och det tillför hans musik både ett tyngre sound och ett uppenbart groove. Unit består av tre superskickliga musiker: Jonas Castell spelar ståbas så att det ger låtarna ett tydligt flyt och dessutom så fick han ur sig ett snyggt bassolo. Kristofer Johansson på trummor spelar både fantasifullt och omväxlande. Men det är elgitarristen Niclas Höglind som tar mest uppmärksamhet med sitt lågmälda men expressiva och finurliga spel som dekorerar musiken till riktiga höjder.

Mats Klingströms eget spel på akustisk gitarr är ju givetvis också en utsmyckande läckerhet. Tillsammans med Niclas Höglind så väver de samman sitt spel på ett fascinerande sätt. Mats är dessutom en mycket uttrycksfull sångare, låtkompositör och textförfattare.Vi får höra mängder av Mats fina översättningar av Leonard Cohen, samt även några av bl.a. Bob Dylan, Daniel Lanois och JJ Cale. De kör även några av Mats egna kompositioner och de står sig mycket gott i sällskapet. Efter pausen blir konserten så bra att det känns som man skulle lyfta från fåtöljerna och börja sväva. Då är det rent magiskt bra och ganska säkert det bästa man får uppleva i år, kanske ännu längre...

När de på slutet spelar "Nu lämnar jag bordet", den sista låt som Cohen skrev, är det nästan som man kan ana Leonard Cohens ande i rummet.

Ett stort tack till Kim Kultur. Tontroll och Eskilstuna Jazzklubb för detta fina arrangemang. Jag är bergsäker på att alla som var där kommer att berätta för alla de känner vilken härlig musikupplevelse de fått och hur glada de är att de tog sig dit...

1 kommentar:

  1. Tack Tom för din fantastiska förmåga att i ord förmedla din känsla och upplevelese av konserten med Mats Klingström & Unit.

    Vi jobbar vidare på att fler skall få möjlighet att uppleva och ta del av det.
    Hälsningar Kim Kultur&Nöje

    SvaraRadera