måndag 18 februari 2019

West of Eden - Mer och mer "brittiska"...

West of Eden - "Flat Earth Society" - West of Music 2019

Nästa vecka släpper West of Eden sin nya skiva "Flat Earth Society". Sedan debuten 1997 är de nu uppe i tio studio-skivor, med en imponerande kvalitet och ett genuint intresse för musik med rötter i den irländska och brittiska folkmusiken.

Man kan ju kalla det för folkrock, men jag får känslan att de blir mer och mer folkliga, vilket inte är så underligt då nya skivan är inspelad i England och Skottland, med gästspel av bl.a. Duncan Chisholm på fiol och John McCusker på fiol och tin whistle, båda världsmusiker i folkmusikens värld.

Damien O'Kane, som producerade gruppens ypperliga "Songs from Twisting River" 2014, är också med på ett hörn. Även den kända Heidi Talbot sjunger, tillsammans med Jenny Schaub, på den låt man redan gett ut på singel, "Old Miss Partridge".

När West of Eden för ett par år sedan gav ut sin samlingsskiva skrev jag:
- De spelar en elegant och ambitiös folk-rock-pop med klara irländska influenser.
- De har gjort nio riktigt bra skivor.
- De har en sångerska, Jenny Schaub, med en röst och utstrålning som skulle kunna få vem som helst till både tårar och innerlig glädje.
- De (Martin och Jenny Schaub) skriver sånger med både klass, innehåll och melodier som känns självklara ofta redan efter första lyssningen.
- Texterna, oftast av Jenny Schaub, och ofta med ypperliga reflektioner om kärlek och relationer, sätter träffsäkert fingret på precis rätt känsla och det blir både helande och vackert.
- De har ett tätt sound och det finns utrymme för både vackra klanger och riktigt ös. När de i Eskilstuna 2012 spelade en snabb, outgiven låt (som lät som Waterboys) var det nästan så man väntade på att Sharon Shannon skulle studsa in på scenen...




Det är bara att konstatera att den nya skivan håller en mycket hög klass och är en riktig pärla.

Den avslutande, instrumentala "Rowbotham's Map" är så himla vacker att man tror det är en gammal välkänd traditionell låt, men den är komponerad av Martin Schaub.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar