lördag 13 augusti 2016

Longdancer - Hur kunde de missa...?

Longdancer - "If It Was So Simple" - Rocket 1973
Longdancer - "Trailer For A Good Life" - Rocket 1974
Jag köpte 1974 i västra London en LP med gruppen Longdancer, eftersom Ian Matthews stod som producent och Andy Roberts var med på dulcimer. En ruskigt stark skiva. Mestadels akustiskt med mängder av klingande gitarrslingor och fantastisk stämsång.

Dave Stewart och Brian Harrison spelade först som duo på folkklubbarna innan de tidigt på 70-talet bildade Longdancer tillsammans med ytterligare två gitarrister: Steve Sproxton och Kai Olsson, som jag nyligen skrev om... Gruppen blev de första som fick kontrakt med Elton Johns nya skivbolag Rocket.

Första skivan består av 10 låtar där de flesta är akustiska alster med en kvalitet som CSN hade varit stolta över... Några snabbare och mer arrangerade låtar var lika tilltalande de med... Ibland förstår jag inte hur en del saker kan behållas som hemligheter...Titellåten satt mitt i prick för en 18-åring som börjat få upp ögonen för att det religiösa nog inte var något för honom. Åtminstone inte i redan etablerade former...

Longdancer gjorde en skiva till, "Trailer For A Good Life". Utan Kai Olsson, med med Charlie Smith på trummor och Matt Irving på bl.a. keyboard och gitarr. Mycket ojämnare, men med sina höjdpunkter, som denna Stewart-sång:Gruppen splittrades strax därefter. Basisten Brian Harrison gjorde därefter tillsammans med Dransfield-bröderna en av mina verkliga favoritskivor "The Fiddler's Dream". Även Charlie Smith var med och spelade trummor på detta mästerverk. Kai Olsson gjorde två solo-skivor. Dave Stewart upplevde senare riktigt stor succé med Eurythmics.

Men kvar finns en välbevarad hemlighet som känns lika fräsch än idag...!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar