lördag 12 mars 2016

Luka Bloom - lika bra som alltid

Luka Bloom - "Frugalisto" 2016Det är verkligen inte klokt vad tiden går, det känns som igår när jag första gången hörde Luka Bloom. Året var 1990 och skivan "Riverside" slog ner som en bomb i mitt liv: Vilket tryck i den akustiska gitarren...! Vilka hjärtskärande låtar...! Lukas hyllning till Shane MacGowan i The Pogues i "The One" lyser lika starkt än idag, liksom Lukas låt om sin pappa i "The Man's Alive". Ett par år senare fick Luka mig att lyssna på rap i "I Need Love", mot alla odds...! 1994 gjorde han "Diamond Mountain", en av de starkaste låtar jag vet...

Sen dess har Luka Bloom släppt skivor i snitt vartannat år, olika på många sätt, men aldrig ens en dålig låt, en häpnadsväckande kvalitet rakt igenom och alltid med denna positiva syn och tilltro till livets möjligheter...!

Egentligen var inte "Riverside" debuten, även om det ofta sägs så. Redan tidigare, mellan 1978 0ch 1982, släppte han tre skivor som Barry Moore, hans riktiga namn (han är bror till Christy Mooore), och därtill en första skiva som Luka Bloom, ett album som drogs in och flera låtar dök senare upp igen på "Riverside".

Nu, fyllda 60 år, släpper han ännu ett album på eget bolag och som kan köpas direkt från hans hemsida. Samma härliga stämma, samma övertygelse, samma positiva infallsvinklar, samma geniala gitarrspel, samma sprudlande klanger, samma nyansrika stämning. Men med nya låtar, som likt små pärlor känns absolut självklara, små mästerverk som vibrerar av intensitet.

Jag skulle kunna lyfta fram alla tolv låtarna, men måste specielllt nämna den gripande "No Fear Here", den positiva "Oh Sahara", den instrumentala "Berkely Lullaby" som är så vacker att man häpnar... Och så "Australia", en hyllning till landet och till kärleken...Luka Bloom spelar akustisk gitarr som en gud, med klanger och slingor som är rent geniala och som gör musiken så varm och så tilltalande.

Kanske årets första nya skiva visar sig vara den bästa...?

Länkar:
Luka Blooms hemsida - där du kan köpa hans skivor och passa samtidigt på att köpa hans bok "Homeplace", med hans låttexter och hans fina fotografier. Billigt dessutom! 20 Euro inklusive porto!

Audio Boom podcast - intressant intervju om låtskrivande och självförtroende samt två låtar live i studion.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar