tisdag 17 februari 2015

Ryan Boldt gör solo-debut

Ryan Boldt - "The Broadside Ballads" 2014

Deep Dark Woods sångare Ryan Boldt har en röst som är så behagligt melankolisk att den förkroppsligar det han sjunger om. Två låtar med Deep Dark Woods visar det extra tydligt: "The Banks Of The Leopold Canal" är en av 2000-talets starkaste låtar, full av dramatik och ett uppbrott som känns minst lika äkta som det hände här och nu. "Big City Lights" består av blott en enda mening som upprepas gång på gång, men blir smått genialisk när Ryan Boldt så känslosamt och så innerligt sjunger att den kunde fått fortgå hur länge som helst. Det är vad jag kallar sång med känsla och inlevelse...!!Nu har Ryan Boldt med hjälp av den extremt begåvade gitarristen Clayton Linthicum släppt sin första solo-skiva. Han gör det inte lätt för sig... Nio traditionella sånger framförda som vid en lägereld, jo fågelkvittret finns där, lågmält och bortsett från några gitarr-toner från Linthicum är det väldigt lite som sticker ut. Avskalat och nedtonat är bara förnamnet...!

Ändå så grips jag av närvaron och stämningen och tycker verkligen om det jag hör... Längre bort från kommersiell fabrikspackad musik kan man inte komma. Här handlar det istället att hitta den innersta kärnan i varje sång och att få gestalterna i berättelserna att bli näst intill levande. Där är Ryan Boldt helt fenomenal...!

Jag hoppas verkligen att han fortsätter med det suggestivt elektriska i Deep Dark Woods, det tillför ännu en dimension. Dessa 33 minuter visar var rötterna finns och hur han förvaltat dem till en enastående tolkningskonst.

Mer läsvärt:
Ryan Boldt ventures out of the Deep Dark Woods to go solo - Intervju i 'Noisey'.

Catching Up With The Deep Dark Woods' Ryan Boldt - Intervju från 2013 i 'Paste'.

The Deep Dark Woods live at The Great Hall - Enorm konsert på CBC Radio att lyssna på.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar