onsdag 18 februari 2015

Iain Matthews intervjuad i Goldmine

Få artister har haft lika stor betydelse för mig som Iain (eller Ian) Matthews. Hans LP "If You Saw Thro' My Eyes" från 1971 satte standarden för hur en bra skiva ska vara: Tät produktion med kanon-ljud, melodier som fastnar, tänkvärda texter, smått fantastiska insatser av alla musiker och... en röst långt utöver det vanliga.

Än idag finns det inte en skugga som faller över denna skivas lyster. Hör själv:


Iain Matthews karriär har sen dess gått upp och ner, såväl konstnärligt som försäljnings-mässigt. Mestadels har han blivit betraktad som en obskyr halvkändis. För mig är det helt obegripligt med tanke på den kvalitet och den produktivitet som han visat upp gång efter gång.

'Goldmine' har i sitt januari-nummer en mycket lång och innehållsrik intervju med Iain:
The Search for Iain Matthews – Mastering the Art of Obscurity

Här finner vi fakta och berättelser om hans tid i såväl Fairport Convention, Matthews Southern Comfort, Plainsong och förstås som solo-artist. Trots den väl tilltagna längden hinner man inte komma in på hans samarbete med Ad Vanderveen och Eliza Gilkyson i fantastiska 'More Than A Song', eller skivan med 'Hamilton Pool', och endast ett fåtal av alla solo-skivor och mängder av live-utgåvor av olika sorter.

Men intressant läsning är det... Mycket intressant...!!

Den kommande biografin av Ian Clayton kan bli något extra. För oss insatta, resten av världen snurrar på helt omedveten om vad den missar...


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar