lördag 10 maj 2014

Jackson Browne-tolkningar på hyllningsskiva

"Looking Into You - A Tribute to Jackson Browne" 2014



Många har spelat in Jackson Brownes olika låtar, men om man bortser från den spanska "Cántame Mis Canciones" från 1998, har det aldrig gjorts en hyllningsskiva, förrän nu... Multimiljonären Kelcy Warren har satsat på det han länge önskat: Att hans favorit ska få den hyllning han förtjänar. Behjärtansvärt, men när jag fick höra det fick jag kalla kårar av oro:
Min husprofet nummer ett har ju själv gjort sådana excellenta versioner att det mesta bleknar i jämförelse. Men mest var jag skraj för att behöva höra mina favoritlåtar kraschas eller bli missförstådda. Sett ur detta perspektiv är resultat enastående och laguppställningen oerhört imponerande.



Eliza Gilkyson tillhör de som har lyckats allra bäst med "Before the Deluge". Modigt och nyfiket med en egen touch visar hon ändå respekt och kärlek för originalet.

Venice har gjort "For A Dancer" förut och gör den lika briljant nu med. Don Henley gör nästan en kopia av "These Days", men med den rösten kan han ju inte bli oangelägen. Bruce Hornsby överraskar med en akustisk 'country-stomp'-version av "I'm Alive".



Gamla vännen Shawn Colvin gör en mycket engagerad tolkning av "Call It A Loan", egensinnigt och med en kraftfull känsla.

Andra lyckade bidrag kommer från Griffin House ("Barricades of Heaven"), Bob Schneider ("Runnning On Empty"), Keb Mo' ("Rock Me on the Water"), Karla Bonoff ("Something Fine") och Joan Osborne som till och med lyckas med en långsam men känslig version av "Late For The Sky". Samtliga vågar ta ut svängarna något och därför blir resultatet intressant och inspirerande.

Marc Cohn, Ben Harper, Bonnie Raitt & Dave Lindley, Jimmy LaFave, Sean & Sara Watkins och Kevin Welch gör inte heller bort sig...

Klart sämst är överraskande nog Bruce Springsteen som av någon konstig anledning har valt "Linda Paloma", vilken inte passar honom alls och han 'smörar' ner den därtill... Obegripligt och nästan outhärdligt...!

Hur mycket jag än älskar Lucinda Williams tycker jag inte att hon klarar av "The Pretender".
Lyle Lovett, som är ensam med två bidrag, gör en hyfsad "Our Lady of the Well", men "Rosie" känns ansträngd. Paul Thorn tillför inget nytt till "Doctor My Eyes". Indigo Girls gör en trist och intetsägande "Fountain of Sorrrow". JD Souther sjunger helt simpelt för vackert, så jag måste fimpa hans "My Opening Farewell" innan jag får spader.

Trots dessa klavertramp är "Looking Into You" som helhet en klart imponerande samling med överraskande många friska idéer och spännande arrangemang.



Ett extra bonus är bilderna på konvolutet, hämtade från 'The Abbey', det fantastiska hus där Jackson Browne växte upp och inspirationen till den låt som fått ge namn åt denna samling. Läs mer om 'The Abbey' här !

Jacksons bror Severin Browne bor numera i 'The Abbey' och här kan du se honom göra en liten rundtur i huset:
A tour of Severin Browne's historic Eagle Rock home

Här kan du än så länge höra hela "Looking Into You"-hyllningen i sin helhet:
Album stream: 'Looking Into You' Jackson Browne tribute


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar