onsdag 16 april 2014

Nya höjder med West of Eden

West of Eden - "Songs from Twisting River" 2014

West of Eden släpper snart sin åttonde skiva. Man kan ju verkligen undra hur det är möjligt att de inte fått större erkännande åtminstone här hemma. De spelar mestadels egna låtar med starka intryck från irländsk folkrock och de gör det så bra och så smakfullt att det är omöjligt att undra om de inte verkligen är irländare...

Längst fram finns Jenny Schaubs klara och distinkta röst, en klippa som kan hålla upp vilka byggen som helst. Därtill finns Martin Schaubs melodier och nyansrika spel på mestadels akustisk gitarr och Martin sjunger även riktigt bra. Resten av bandet är mycket kompetenta musiker som bidrar var och en på sitt sätt. Texterna står oftast Jenny för och de är varierade och uttrycksfulla som få skrivna på "utrikiska".

Gruppen har haft några medlemsbyten på sistone och man förlorade nyligen elgitarristen David Ek efter en tids sjukdom. "Song for a Rover" är tillägnad honom och den berör ordentligt.

Nya skivan är mer akustisk än de tidigare och jag som alltid tyckt att man skulle skruva upp elgitarren lite till får äta upp min önskan. Varenda en av de 12 låtarna är av så hög klass att de skulle sticka ut på de flesta album med irländsk folkmusik. Det vore fånigt att lyfta fram några låtar lite extra, men jag måste ändå nämna
"Bird of Passage" och "Twisting River", båda utsökta ballader av imponerande klass och så rörande vackra.


Man kan förstå att producenten Damien O'Kane ville kliva in som producent och bjöd över bandet till sin studio i Yorkshire. Det här ligger nära både när det gäller sound och kvalitet med det han varit delaktig i med sin äkta hälft Kate Rusby, vilken också gästsjunger på "The Bee That Stung", i en härlig duett med Jenny Schaub.

Ärligt talat, det vore väl själva fan om inte West of Eden skulle slå igenom stort med "Songs from Twisting River"...! En sak är i alla fall säker, det beror inte på någon brist i kvalitet eller uthållighet. Måtte någon högre makt hindra dem från att förfalla och ställa upp i Mellan för att få mer uppmärksamhet...! Jag kommer osökt att tänka på ett gammalt uttryck: "När de stekta sparvarna kommer flygande måste man ha vett att gapa..." Detta tillägnar jag den svenska allmänhetens musik-nyfikenhet om inte West of Eden äntligen blir lite större kommersiellt. Större musikaliskt tror jag knappt det är möjligt att bli...!

Länkar:
West of Eden - Innehållsrik hemsida med låttexter och mycket annat att ta del av.

West of Eden på Soundcloud - Åtta rariteter att lyssna på, en Kiss-cover på irländskt vis...!

Hemifrån - West of Eden är med här med...!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar