måndag 27 januari 2014

Reinfeldt - En av oss...?

Fredrik Reinfeldt intervjuades av Poul Perris i "Nyfiken på partiledaren", en intressant ny serie av SvT. Perris, läkare och terapeut, ska utifrån politikerns personliga erfarenheter få oss att förstå mer om vad som format honom, hans val av parti och vad hans parti står för… En bra, men krävande målsättning…!

Reinfeldt vill framstå som en "vanlig" person, som "en av oss" och visst visar han sympatiska drag, vilket jag tyvärr inte kan säga om hans politiska aktiviteter. Det finns en hund begraven här och det är den gamla vanliga:

Moderaternas politik bygger på konkurrens, tävlande med ett annat ord. Alla vill vinna, eller åtminstone inte förlora, ingen vill komma sist... Det ligger i systemet att någon komer sist. Punkt slut. Det hjälper inte om alla tar i utav helvete och ger allt, någon kommer alltid sist, är förloraren. Alla lag kan inte vinna Allsvenskan samma år. Så är det, det ligger i systemets natur. Om man tycker det är bra, stå upp och säg det!
- "Vi tycker det är bra och vill ha det så…".
- "Vi tror att flest får det 'bra' på så sätt..."
Den dag en moderat politiker ställer sig upp och står för det, DÅ skall jag respektera den politikern som ärlig och rakryggad, även om jag inte alls delar hans uppfattning.

Nej, alla reformer, och försämringar för vanligt folk, döljs i begrepp som "frihet", "ansvar" och "arbete"… Nästan alla reformer som genomförs medför att ett fåtal får betydligt mer pengar (och otaliga andra fördelar därtill) på majoritetens bekostnad. Det verkar vara det enda övergripande målet: "Mer till de som har mest, till vilket pris som helst"...! Jag önskar att jag har uppfattat det fel, men tyvärr, det är det genomgående resultatet av reform efter reform. Men aldrig hörs att det är målsättningen... Fegt och ynkligt, falskt och rent lurendrejeri…

Det slår mig att det betraktas oerhört fult när ett fåtal i historiens olika diktaturer, och i odemokratiska avarter av socialism, förser sig själva med mer makt och rikedom på bekostnad av den stora massan. Rätt så…! Men om ett fåtal förser sig på samma sätt genom ekonomisk makt och ser till att alla andra får mindre del av kakan… Då är det så oerhört vackert... Snälla, vad är egentligen skillnaden? Möjligtvis att de förra åtminstone är synliga för allmänheten, medan de ekonomiska magnaterna nu för tiden ofta är osynliga och omöjliga att få kontakt med. Skillnaden? Antingen är båda "helvetet" eller båda "himlen", de kan omöjligt vara en av varje…

Den "trevliga" och "vanliga" Reinfeldt kanske inte är så sympatisk i alla fall. Eller, han kan ju vara det som privatperson... (Han är ju djurgårdare, så han är ju rätt ute ibland trots allt..) Men resultatet av hans politik är ytterst osympatisk… Och dessutom falsk varudeklaration…!


So we're coming down to help ourselves
Empty your shelves
It didn't do so much asking
Up to now….
- Barry Dransfield


Moderaterna förtjänar egentligen ingen musik, men för att visa att en vanlig person ändå kan vara generös får Reinfeldt i stället en av de bästa låtar jag vet: "Up To Now" med bröderna
Dransfield: Hoppas han uppfattar frasen "You took more than your share". Precis vad allt egentligen handlar om…!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar