söndag 3 november 2013

Glädje och drag

Elliott Murphy & Normandy All Stars + Basse Wickman
Kägelbanan, Stockholm, 2013-11-02foto: Helena Eija Hjelm

Jag har nu sett Elliott Murphy fem gånger på ett och ett halvt år och det börjar således bli en god vana, mycket tack vare Anders på "Kulturgärningar i Sverige" som plockar hit honom med jämna mellanrum.

Efter förra årets "vidrigt bra" konsert var förväntningarna farligt högt ställda. Tyvärr var ljudet inte lika suveränt som förra året och framför allt så var trummisen Alan Fatras inte lika bra förstärkt som då. Synd, då hans fina och delikata arbete med händerna inte alls framträdde som jag önskade. Basisten Laurent Pardo's fina basspel hördes desto mer. Delvis fixade ljudet till sig och det blev avsevärt bättre då jag flyttade ner från läktaren till golvet framför scenen. Någon gång då, efter några låtar med Elliott vid pianot, lyfte konserten och blev en magnifik show med glädje, drag och finess. Det sista stod framför allt gitarristen Olivier Durand för, han är rent "omänsklig" när han får fram sina solon och sitt suggestiva attackerande av gitarren. En helt egen stil och ett sound utanför det vanliga.

Elliott berättar den fina historien om målaren och lövet, och sen blir det en sjusärdeles härlig avslutning. "You Never Know What You're In For" följer och den ger mig alltid rysningar. En riktig klassiker! Efter en oförstärkt "Green River" (oväntat!) kommer så småningom kvällens riktiga höjdpunkt "A Touch of Kindness", där Olivier spelar så oemotståndligt fint. Jag trodde det skulle bli slutet på kvällen, men Elliott satte sig åter vid pianot och körde "Anastasia" så rörande som om det gällde allt. Sen kom Normandy All Stars ut igen och kvällen avslutandes storstilat med "Diamonds By The Yard".

Det enda jag saknade var "Caught Short In The Long Run", för mig Elliotts absoluta mästerverk...

Kvällen öppnades mycket förtjänstfullt av Basse Wickman, lika intensivt bra som vanligt.
På 45 effektiva minuter hann han med massvis med låtar av sällsynt kvalitet och framfört med en stämma som få kommer i närheten av. Men visst förtjänade han att bli inkallad till ett extranummer...? Minst...!!

Länkar:
Elliott Murphys hemsida - med senaste nytt och outgiven musik att ladda ner gratis!
Kulturgärningar i Sverige - om du vill veta när Elliott spelar nästa gång i Sverige.
Basse Wickmans hemsida - med diskografi och biografi och mer därtill.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar