lördag 16 november 2013

Engagerat och punkigt drag

Eastwick - "Beyond Reason" 2013


Eastwicks första skiva lovade mycket gott och nu verkar kvartetten från Östersund ha hittat sitt rätta uttryck: Mer drag, enbart eget material och ett otvivelaktigt engagemang både i framförande och innehåll.

Sångaren Jens Ganman, som också skriver träffsäkra krönikor i Östersunds-Posten, vet vad han tycker och ber inte om ursäkt för det. Ett engagemang med krut i pennan och samma engagemang genomsyrar hans sång. Han har ett klös i rösten som nästan får högtalarna att angripa. Som kontrast är musiken gladlynt och full av spelglädje och har ett häftigt drag.

Cellisten Katarina Åhlén imponerar och är nog navet som Eastwicks musik byggs runt. Bosse Lindberg på gitarr och Peter Roos på fiol är också mycket duktiga och bidrar med gediget spel och idéer. Bandet själva beskriver sig som "en musikalisk fyrvägskorsning" och det är nog en klockren beskrivning.

Jag har tidigare prisat singeln "Up for the Ride", som också finns med här, och här finns det flera låtar med samma klös: "Wrong Will Be Right", "Grind You Down" och "Your Decision" sitter utan den minsta tvekan. Något lugnare "I Will Stand" är min favorit just nu. Eller kanske "Part of the Deal"...? Det är ju bara bra låtar rakt igenom. Den enda riktigt lugna låten "I'm Here" berör och har samma intensitet ändå. Det är skickligt det!

Skivans namn "Beyond Reason" förklarar gruppen på sin hemsida "som en kommentar i sig; till det förnuftslösa slöseriet med naturresurser, med den orimliga tron på evig "tillväxt" och på det sätt vi människor behandlar varandra i krig och konflikter". Jag blir alltid glad när fler än jag inser det omöjliga med att tro på "ständig tillväxt"...

Två akustiska gitarrer, en cello och en fiol, i och för sig oftast förstärkta med trummor, men det jag kommer att tänka på är punk, bra punkig folkmusik... Jäkligt bra musik helt enkelt...!

Länk:
Eastwick's hemsida - med fler videor och där vi får reda på att Katarina är specialbegåvad när det gäller att fickparkera...


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar