lördag 2 mars 2013

Skåpmålarmusik del 11: Chris Dair

Jag har en inflammation i mitt högra knä och har inte kunnat åstadkomma så mycket idag, men lite småsaker har jag fixat, trots smärtan. Den skeva dörrren på skåpet har jag rätat upp genom att sätta dit en liten träkloss. Man kanske skulle blivit möbelsnickare och inte special-lärare? Eller varför inte musikredaktör på radion...?Skiva 10: Chris Dair - "Crossroads to Freedom" från 2010

Ett argsint munspel inleder "No Reason Blues" och sedan blir vi nästan dränkta av Chris Dair's eskader på en högljudd elektrisk gitarr och bluesslingor som jagar varandra över skivtallriken. Sedan följer "See the Stars" och då är utgångsläget akustisk blues med smakfullla indiska ingredienser... Sedan elektriskt igen, men nu långsamt och Santana-inspirerat. Även Peter Green och Mark Knopfler lurar i vassen, fast Chris Dair är mer brutal och direkt i sitt sätt att hantera guran.

Sedan kommer en snabb lättsam blues, sen en grumlig old-time med vinylknaster ditmonterat. Sedan den baktunga "I Feel the Need". Vidare mer brutalt ylande och mer akustiskt, varierat och omväxlande... "Crossroads to Freedom" blir som album en uppvisning i hur olika blues kan låta och det ger skivan en bredd som imponerar.

Chris Dair är ingen märkvärdig sångare, men det funkar utmärkt. Detta är blues helt enkelt, snitsigt, både med och utan krusiduller, och fungerar alldeles ypperligt som sällskap när du leker hantverkare.

Länkar:
Chris Dair's hemsida - med mängder av info och 26 hela låtar att lyssna på.
Chris Dair på Hemifrån - Ännu mer bra musik "Hemifrån"...


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar