fredag 11 december 2009

Runrig del 1: Donnie Munro vid mikrofonen

Jag såg Runrig första gången 1984 på Cambridges folkmusik-festival och de drog fram som en ångvält med sin elektrifierade "Loch Lomond". Skivstånden på festivalområdet sålde slut på alla Runrigs skivor på några timmar. Sen dess har jag följt dessa gentlemen utan att nånsin bli besviken. De är världskändisar i Skottland, Danmark och Tyskland, men tämligen okända överallt annars...

Gruppen bildades 1973 efter att de först hade spelat på en skoldans hemma på Skotska Högländerna och växte så småningom till sig. I början sjöng de enbart på gaeliska, och de har blivit kämpar för att bevara den gaeliska kulturen och dess språk. Gruppens två låtskrivare, bröderna Rory och Calum Macdonald (bas/sång respektive slagverk) har skrivit mängder av oförglömliga låtar. Gitarristen Malcolm Jones spelade i sin ungdom säckpipa och det hörs än idag på hans sätt att få ut makalösa ljud ur sin elektriska gitarr och han står också för en hel del av arrangemangen. Den första sångaren Donnie Munro var frontalfiguren utåt tills han hoppade av 1997 för att bli politiker. Till detta kommer den helt suveräna trummisen Iain Bayne och en keyboardist, under lång tid Pete Wishart, innan han också blev politiker. Gruppen är alltså verkligen en grupp där alla bidrar med väsentliga delar och det är ett under att de till stora delar hållit ihop mer än 30 år!

Donnie Munro har en röst som saknar motstycke och blev det som många förknippade Runrig med. Ingen trodde nånsin att de skulle kunna ersätta honom när han satsade på politiken. Han har parallellt också fortsatt med en solo-karriär och även visat sig vara en kompetent låtsnickrare.

Här följer några smakprov på Runrig med Donnie Munro vid mikrofonen:Länkar:
Donnie Munros egen hemsida - där du bl.a. kan lyssna på några låtar från hans solo-karriär
Runrigs officiella hemsida - ännu inte helt uppdaterad
Runrig Discography and Trackography - fakta om alla skivor och låtar

Fortsättning följer...


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar