söndag 18 juni 2023

Matthews Southern Comfort tolkar Woodstock-festivalen

Matthews Southern Comfort - "The Woodstock Album" 2023



Iain Matthews hade en jättehit tidigt i sin karriär med Joni Mitchell's komposition "Woodstock". Hon satt hemma och var förbryllad över vad hon missat och försökte fånga det. Hon lyckades. Jag vet inte hur Iain Matthews fick tag i låten och snabbt spelade in den med sin dåvarande grupp Matthews Southern Comfort.

När nu dagens upplaga av Matthews Southern Comfort ger ut en hel skiva med 15 låtar som spelades på Woodstock-festivalen, så förundras man först att just låten "Woodstock" inte finns med. Men det är ju historiskt riktigt, den framfördes ju aldrig på själva festivalen. Det gjordes däremot dessa 15 klassiker som på sätt och vis skulle förändra världen.
Men detta är ingen vanlig covers-skiva, samtliga 15 sånger har delvis fått en ny skrud av Iain Matthews och multiinstrumentalisten BJ Baartmans. Detta är ovanligt livfulla tolkningar och det märks tydligt att de hade riktigt roligt i studion.

Man kan givetvis alltid diskutera låtvalen vid ett sådant här projekt, men det känns larvigt då man lyckats så här bra att både tolka stämningen och optimismen i tids-eran så att man rycks med och det är svårt att sitta still.



Låtar som "If I Were A Carpenter", "Get Together" och "With A Little Help From My Friends" passar ju Matthews röst helt förträffligt, men även "Purple Haze", "My Generation", "Spinning Wheel" och "This Wheel’s On Fire" låter så fräscha att det här blir ett mycket lyckat album.

Du kan lyssna på hela skivan här: The Woodstock Album.

1 kommentar: