tisdag 2 maj 2023

Gordon Lightfoot RIP



Det finns de som säger att utan Gordon Lightfoot så hade det inte funnits någon Neil Young, Joni Mitchell eller Murray McLauchlan. Det kan mycket väl vara så, klart är i alla fall att Lightfoot var först med mycket i det som skulle bli en blomstrande singer-songwriter-tradition i Kanada.

Trots en knacklig hälsa vid 84 års ålder och en röst som det inte fanns så mycket kvar av, så fortsatte han envist att turnera och uppträda. Endast tre veckor innan han dog så ställdes en planerad turné in.

Så här skrev jag 2019 om hans album "Sundown":
Gordon Lightfoot gör musik som först känns entonig, det finns ett envist släpande i hans sätt att sjunga och det liksom maler på utan pardon. Ändå så är det så himla bra att jag skulle vilja kalla "Sundown" prototypen för suggestiv musik.



Även uppföljaren "Cold On The Shoulder" lyssnade jag mycket på när det begav sig.

All you need is time
All you need is time, time,
Time to make me bend
Give it a try, don't be rude
Put it to the test and
I'll give it right back to you
It's cold on the shoulder
And you know that we get
A little older every day
- Gordon Lightfoot


Det är kanske fel tillfälle att ta upp det när han just gått ur tiden, men Lightfoot är verkligen ett suveränt artistnamn...!

Gordon Lightfoot var mycket respekterad i sitt hemland, men även i många andra kretsar av låtskrivare och musiker. Har man skrivit låtar som "Early Morning Rain" och "If You Could Read My Mind" så är det ju inte så svårt att förstå...

Bob Dylan har kallat honom för "sin mentor". Bättre omdöme är väl svårt att få...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar