fredag 28 april 2023

Starry Eyed and Laughing



"Starry Eyed and Laughing" är en fras i Bob Dylans sång "Chimes of Freedom", en av åtskilliga Dylan-kompositioner som The Byrds gjorde kända för en bredare publik på 60-talet.

"Starry Eyed and Laughing" kallade sig även en grupp som gjorde ett par skivor i mitten av
70-talet, och det är inget annat än ett superbt gruppnamn...! Gruppen lät väldigt mycket som The Byrds, ibland nästan mer än The Byrds själva...

Efter en paus på 46 år så släpptes det 2021 faktiskt en uppföljare, "Bells of Lightning", och nu låter det nästan kriminellt mycket som The Byrds. Här finns det gott om karakteristiska gitarr-intron à la Roger McGuinn. Stämsången sitter även den som "en prick över i".

"Set Me Free From The Lost Highway" låter som en tvilling till "So You Want To Be A Rock And Roll Star" och det finns även massvis med andra likheter.

Visst kan man tycka att det är ett slags "identitetsstöld", men när det låter så här välklingande är det omöjligt att inte ryckas med...



Introt på "The Girl In A Gene Clark Song" påminner väldigt mycket om det på "Mr. Tambourine Man" och gitarrsolot lite om det på "Eight Miles High". Gitarristen Tony Poole måste ha lyssnat mycket noga på Roger McGuinn och dennes tolvsträngade Rickenbacker.

"All Things Lost" är en av många suveräna ballader och skulle nog platsa på de flesta av Byrds skivor. Här låter det verkligen som om både Gene Clark och David Crosby var med och sjöng sina stämmor.

Nu när bara Roger McGuinn och Chris Hillman är kvar i livet av den ursprungliga sättningen av The Byrds och därtill endast Gene Parsons och John York från de senare upplagorna, så kan "Starry Eyed and Laughing" vara ett mycket bra substitut.

Här kan du lyssna på hela albumet "Bells of Lightning".

Det är nästan som att få en liten överdos av Byrds-musik. Men, inte mig emot...!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar