lördag 27 juni 2020

Eric Andersen - Enastående live-samling

Eric Andersen - "Woodstock Under the Stars" - 3 CD inspelade 1991-2013



Eric Andersen har en speciell plats i mitt hjärta efter den otroliga spelning han gjorde på en studentpub i Linköping på 80-talet. Många skivor har det blivit under åren, med ganska blandad kompott, men ofta med en otrolig känsla och när det är bra är det helt otroligt bra.

Hans romantiska och melankoliska betraktelser har förstärkts av hans djupa stämma (som haft en utveckling inte helt olik en viss Leonard Cohen). På ålderns höst har han tappat mycket av rösten, det ska erkännas, men han har ofta lyckats kompensera det med intressanta projekt med olika infallsvinklar. Men, på dessa inspelningar finns inga begränsningar som stör.

De flesta av de 36 låtarna på nya albumet är inspelade med ett litet akustiskt band med bland annat hans holländska fru Inge Andersen. Gästartister är det gott om, bl. a. Rick Danko, John Sebastian, Garth Hudson, Eric Bazilian och Happy Traum. Web-showen ovan är inspelad under samma tidsperiod, men jag vet inte om några sånger just därifrån har använts på albumet.

Här finns fantastiska versioner av "Thirsty Boots", "Moonchild River Song", "Violets of Dawn", "Salt On Your Skin", "I Shall Go Unbounded", "Blue River" och otaliga fler. Denna utgåva är inget annat än ett rent fynd...! Drygt 30 sånger, några är med två gånger, av enastående kvalitet och djup. De flesta skriver bara ett fåtal sådana, Eric har skapat mängder...

Här finns hela härligheten att lyssna på:


En ny studio-skiva, "Dance of Love and Death", producerad av Steve Addabbo, verkar också vara på gång. 77 år är tydligen ingen ålder...

Jag kan inte låta bli att undra om Eric Andersen hade blivit ett mycket större namn om inte Beatles manager Brian Epstein hade dött precis när han skulle ta över även Eric Andersen.


1 kommentar:

  1. Web-framträdandet utgör skiva 2 och 3, har jag nu fått reda på.

    SvaraRadera