onsdag 30 december 2015

Årets skivor 2015

Ännu ett år... Ännu fler skivor att lyssna på... Här är några jag vill lyfta fram...! Vill du lyssna finns nästan alla på Spotify...

Nya album:
1. Warren Haynes featuring Railroad Earth - "Ashes and Dust"

- Warren Haynes utforskar nya marker och samarbetar här med den renommerade bluegrass-gruppen Railroad Earth. Resultatet är magnifik 'americana', där Warrens sydstats-gitarr samsas med Tim Carbone's sällsynt dynamiska fiol. Även John Skehan på mandolin har en dominerande roll. Haynes egna kompositioner är utmärkta och vi får hela 80 minuter av musik. Några covers finns också med, bl.a. har "Glory Road" tagits med, efter att ha spelats live under flera år.
Jag började skriva om den här skivan för några månader sedan, men ville lyssna mer...
Och det gör jag fortfarande...!!
Här kan du höra hela albumet i sin helhet...! 

En recension på Folk och Fä-bloggen kan läsas här...!

2. Scott Merritt - "Of"
Scott Merritt tillhör mina obskyra favoriter och hans album "Violet and Black" från 1990 anser jag vara ett av de fem bästa alla kategorier. "Of" är första skivan på 13 år. Detta är smalt, och spellängden är bara dryga halvtimmen, men det är alldeles speciellt. En stor musikkonstnär har gett oss ännu ett album att älska.   
Här är min recension på bloggen...!   
Fler recensioner finns här...!     Här kan du höra fyra låtar...!

3. Whitehorse - "Leave No Bridge Unburned"
- Whitehorse bygger sin musik på motsatser: Det är både enkelt och komplicerat, det är stökigt och mjukt, harmoniskt och oroligt. Whitehorse är Luke Doucet och Melissa McClelland. Två kanadensare. Två röster som passar så otroligt bra för varandra. Två gitarrer, där Luke väsnas så behagligt emellanåt. Sånger av kvalitet och styrka. Ett framförande som hoppar upp i knät på dig och biter sig fast.   - Här finns min recension...!4. Plainsong - "Reinventing Richard: The Songs of Richard Farina"

- Plainsong, med Iain Mathews och Andy Roberts, tolkar Richard Farina med en innerlighet och en värme full av respekt. Nästa 50 år efter sångerens/poetens död 1966. Bättre än så här kan det inte göras...!      - Läs min recension på bloggen... !


5. Dawes - "All Your Favorite Bands"
- Dawes nya är så ruskigt bra att jag inte vet vad jag ska tillägga. Den här gruppen imponerar på alla sätt och frontmannen Taylor Goldsmith förtjänar verkligen all uppmärksamhet.
Läs min recension på bloggen här...!


6. Distance, Light & Sky - "Casting Nets" 
- Chris Eckman från Walkabouts nya projekt. På gränsen till helt fantastiskt...! Lågmält, men ändå intensivt och som alltid när det gäller Eckman är det angeläget... Shantal Acda sjunger också riktigt bra...! Eric Thielemans på slagverk är tredje medlem. Kom redan i november 2014, men får vara med här ändå...


Övriga utgåvor som är värda all uppmärksamhet:

Richard Thompson - "Still"

- Min gamle favorit gör ju inte lika tilltalande skivor längre, men han håller fortfarande oförskämt hög klass och det här är bland det bättre på senare tid. Några riktiga pärlor har han fått fram denna gång. Det är nog jag som ska sluta hoppas på mirakel och vara mer rättvis... Thompson är ofta i en klass för sig själv, både som låtskrivare och gitarrist. Så det så!

Mary Coughlan & Erik Visser - "Scars on the Calender"

- Den stora kvinnan såg jag live i London förra året och det glömmer jag aldrig... Men att hon skulle ta hjälp av en så vass gitarrist och göra en så här bra skiva kunde jag väl aldrig ana...
-  Årets skiva hos 'Folk och Fä'...!

Paper Aeroplanes - "Joy"

- Mina kult-favoriter blir större och större... Något så ovanligt som en helt igenom positiv skiva!
Flera riktigt bra låtar och fortfarande massvis av charm och Sarah Howells sjunger alltid lika förträffligt. Men inget går upp mot deras debutskiva....

Great Lake Swimmers - "A Forest of Arms"
- GLS är tillbaka efter Tony Dekker's solo-utflykt. Några enorma toppar och hög kvalitet rakt igenom. Men jag önskar ändå att de blev mer lågmälda, det är där de är helt unikt suveräna stämningssskapare...

Declan Sinnott - "Window on the World"

- De irländske gitarristen och producenten har gjort ännu ett soloprojekt och fått till en väldigt attraktiv skiva, fylld med låtar jag vill höra om och om igen. Vickie Keatings harmonier spelar en stor roll, liksom Declan Sinnott's eget spel på allt med strängar.

Joel Rafael - "Baladista"
- En fin skiva som man blir glad av. Egentligen inget märkvärdigt, men så äkta att man inte kan annat än att älska den mannen.    - Mer på bloggen här...! 


Steve Skaith / Latin Quarter  - "Bare Bones"
- Några av låtarna i Latin Quarters rika låtskatt har fått sig en ny skrud, denna gång i nedtonad akustisk variant. Bra låtar klarar alltid av att skalas av och här hör vi hur enastående bra dessa sånger är...


David Gilmour - "Rattle That Lock"
- Har alltid gillat Gilmour's röst och gitarr. Man får vad man väntat och det är riktigt bra utan att vara fantastiskt.

Magna Carta - "The Fields of Eden"
- Om Chris Simpson ger ut sin första skiva med nytt material på 14 år, så kommer den givetvis med bland årets bästa...      - Läs mer på bloggen här...!

Svenskt:


1. Rolf Carlsson Band - "Själ och Blod"
Rolf Carlsson har gjort ännu ett album (hans nionde!!) och borde ha goda förutsättningar att nå ut till en större skara lyssnare. Hans något skrovliga röst och en envishet att lyfta fram positiva tankar ger hans musik en tilltalande klang och ett djup utan att bli pretentiös. Jag tror att när Rolf Carlsson någon gång ser tillbaka på sin karriär så kan "Själ och Blod" mycket väl vara den skiva han känner sig mest stolt över...     - Min recension på bloggen finns här...!

2. Totte Bergström - "Modersmål"

Totte har spelat in några av sina gamla låtar och kompletterat med några nyskrivna, alla på svenska och därav den fyndiga titeln på nya skivan. Det är en riktigt stark skiva Totte fått till och bandet han har bakom sig imponerar med ett tätt men ändå luftigt komp, som känns fräscht och inspirerat. Det vore verkligen på tiden att denne mångsidiga gitarrist/sångare/låtsrivare fick lite mer uppmärksamhet...!         Mer på bloggen här...!

3. Tina Stenberg - "Mitt I Livet"
Tveklöst en mycket stark och ärlig skiva med avskalade och mest akustiska arrangemang. Men det som är mest imponerande är den höga kvaliteten på låtarna. Producenten Martin Svensson har lyckats skapa ett sound som är ovanligt nyansrikt och tätt, som skir grönska när allt slår ut på våren.     - Läs min recension...!


My Quiet Companion - "My Quiet Companion"
My Quiet Companion från Göteborg är Sofia Ekberg, Patrick Rydman och Henrik Cederblom, som alla sjunger och spelar gitarrer. De skapar en stämning som sitter i vare sig de spelar lugnare eller snabbare låtar. Ofta med en lågmäld intensitet och inspiration som liksom bubblar under ytan. Tre låtar som jag älskar finns med här...     - Mer på bloggen finns här...!


Sanna Hogman - "Medan Tid Är Ska Vi Ro"

Det är alltid härligt att hitta en ny musikalisk bekantskap, som direkt känns som en gammal vän. Det finns en hel del melankoli i texterna och konfrontationen med den ofta glada och virvlande musiken blir både spännande och effektivt angelägen.     - Läs min recension...! 


Maria Blom - "Kom Med Mig"
- Ett album jag nyligen upptäckte och håller på att lyssna in mig på. Helt klart ett imponerande verk, för en gångs skull på svenska med Maria. Ännu en svensk sångerska med innehåll, klass och ärlighet...Live-skivor:

Jayhawks - "Live at the Belly Up"
 
- Äntligen en utlovad live-skiva med Jayhawks... Det har varit på gång tidigare, men aldrig blivit av förrän nu. 80 minuters frossande i Jayhawks musik mår man alltid bra av... Min favoritlåt "Ain't No End" är inget annat än makalös här...! Finns endast som digital nedladdning.     
Läs mer och köp här...!

Retro (Inte helt nytt, men nyutgivet):

Fotheringay - "Nothing More"  (Box)

Det kan tyckas märkligt att en grupp som bara gav ut en LP kan fylla ut en box om fyra skivor. Men, förutom den riktiga skivan från 1970 och den senare utgivna "2", båda med extra-material, så finns en live-CD med klart hörvärda live-upptagningar från Rotterdam i ganska bra kvalitet och dessutom sju fantastiska låtar från BBC. Men den största upplevelsen är den fjärde skivan, en DVD med fyra låtar live, inspelade i Tyskland. Så lite material som det finns bevarat i filmväg med Sandy Denny så är det ett mirakel för oss fantaster, och borde faktiskt vara det för hela mänskligheten...     - Mer att läsa här på bloggen...!


Gregson & Collister - "Home And Away (Deluxe Edition)"
- Demo-kassetten blev LP, som blev CD och som nu blivit en 3-skivors-CD...! Clive Gregson och Christine Collister spelade anspråkslöst in några live-spår och kopierade själva upp några kassetter. Så urbota genialt och smakfullt att ingen borde undgå att få höra det... Nu återutgivet med två live-konserter, givetvis helt utsökta. Varken Gregson eller Colister har väl senare nått upp till den nivå de höll tillsammans, nästan i Richard & Linda Thompson-klass. De ingick också ett tag i Richard Thompsons band.    - Läs mer här...!


Upptäckta allldeles för sent:

Sally Barker
 - en sångerska som jag först nu upptäckt...    - Mer på bloggen finns här....!

Jordan Cameron - en gitarrist och låtskrivare från Prince Edward Island som jag just nu lyssnar mycket på. Jag återkommer...     - Under tiden kan du lyssna på ett smakprov...!


Visst är det härligt med musik...!!!


1 kommentar: