fredag 7 januari 2011

100 000 år...

... är en väldigt lång tid, en helt ofantligt lång tid. Under den hinner 3-4000 generationer passera. Jag tror de flesta har svårt att tänka sig tillbaka 2000 år, till den tid då Jesus vandrade omkring. Tänk dig då minst 100 000 år framåt, eller det dubbla, olika uppskattningar nämns...

Det är så lång tid avfallet från våra kärnkraftsanläggningar måste hållas avskiljt från allt levande, om vi vill forsätta att vara just levande... Har människan någonsin byggt något som hållit en bråkdel av den tiden? Hur ska man informera kommande generationer? Tänk om de tror de hittat ett gravfynd!

Det finns massvis med argument mot kärnkraften, men detta faktum är mer än tillräckligt för mig! Avfallsfrågan är inte löst och kommer aldrig att kunna lösas tillfredsställande! Att lämna vårt livsfarliga avfall till kommande 3000 generationer är inget annat än en "en indirekt form av kannibalism, mer makaber än någonsin den direkta, därför att den drabbar ännu ofödda generationer" (talande ord av Rolf Edberg).

Exakt VAD ger oss rättigheten att utsätta kommande generationer för detta?

Nu kommer säkert någon att undra hur jag tänkt mig ordna behovet av el... Jag tror på vårt tekniska kunnande, att vi kan utveckla alternativ!
Sen kommer säkert någon att påtala hur farliga vindkraftverk kan vara... Tala om att kasta sten i glashus! Inget av dem lär stå kvar i 100 000 år!

Och är det så illa att strömmen inte räcker... då får jag väl veva min CD-spelare för hand!Har gjort en lista med "No Nukes-låtar" på Spotify. Alla är kanske inte direkt skrivna mot atomkraft, men passar in eller är besläktade på något vis. Från uranbrytning via kärnkraft till bomber är ju inte steget speciellt långt...

No Nukes Songs - Spellista på Spotify!

Lämna gärna förslag på fler sånger du kommer på!

3 kommentarer:

 1. Christer Jonasson09 januari, 2011

  Fina No Nukes-låtar. Jag minns en från dubbel-LP:n som hette "Power". Den gillade jag skarpt, men hittar den inte på Spotify.
  Sen finns det ett band som heter No Nukes, tror jag, med en låt som heter No Nukes, tror jag, på Spotify. Men jag vet inte om det är så bra...
  Ha det bra!!

  Christer

  SvaraRadera
 2. Jag letade också efter "Power" som skrevs av John Hall, som numera är kongress-ledamot(!).

  Det kommer nog lite om "Power"-låten i nästa inlägg...

  SvaraRadera
 3. Christer hittade låten! Har lagt in den på Spotify-listan, för där hör den hemma!

  Hade inte en aning om gruppen Orleans (där John Hall ingått) gjort "Power". Den finns även på en skiva med John Hall "Recovered" från -98, men den ursprungliga skivan "Power" från -79 säljs för $199 på Amazon!!

  Sen finns den ju på "No Nukes" förstås...

  SvaraRadera