tisdag 18 januari 2011

Ashley Hutchings utmed folk-rockens historia

Ashley Hutchings kallas ofta "The God-Father of Folk-Rock" i England och det är väl inte så konstigt. Han var med och bildade Fairport Convention och var drivande när de elektrifierade den brittiska folk-rocken på epokstartande "Liege & Lief". Han drog dock vidare och bildade Steeleye Span och när de senare ville skriva eget material i gamal anda, började han i stället en rad av olika konstellationer av The Albion Band. De tog sig in på teatern och efter mycket utforskande av traditionerna, började han styra mot eget skapande, ibland akustiskt och ibland mer rockigt.

Denna 25 minuters intervju av Bob Harris sommaren 2006 är en bra historielektion om folk-rocken och Hutchings inverkan på och medverkan i densamma:Jag tänkte sammanställa en liten spellista... och det blev 4 timmar av musik:

Ashley Hutchings projekt genom åren - Spellista på Spotify

Här finns tidiga Fairport med Iain Matthews och Sandy Denny och Richard Thompson, Steeleye Span, massor av Albion Band med Phil Beer, John Tams, Simon Nicol och en uppsjö av musiker och olika sångerskor. Det hela slutar med Rainbow Chasers och ett besök på Fairports årliga festival i Cropredy. Cirkeln är sluten.

En del saknas på Spotify.... Som tidiga Albion Country Band med Richard & Linda Thompson, Martin Carthy och John Kirkpatrick: "Albion Sunrise":"Man of War" från de akustiska åren med Albion Band med Julie Matthews och Chris While:Och så en vass sång om klass-skillnaderna med Rainbow Chasers:Länkar:
Ashley Hutchings hemsida - med aktuella projekt.
Ashley Hutchings Tripod site - med komplett diskografi och mängder av länkar.
Ashley Hutchings & Albion Band - Reinhards lika innehållsrika diskografi.

1 kommentar:

  1. Vilket jobb du gjort. Detta är guld värt för mig

    SvaraRadera