onsdag 12 augusti 2009

Chris & Carla: Det bästa är gratis!

Mina mest spelade skivor - del 1: Chris & Carla - Amsterdam 2007

Du vet, det finns de där skivorna som hittar tillbaks in i CD-spelaren så ofta att de nästan är där som ett slags ständig hedersgäst. Det här är en sån. Chris & Carla, dvs Chris Eckman och Carla Torgerson, frontfigurer i Walkabouts, har också ett sido-projekt i duon Chris & Carla. Ända sen jag fick den för ett par år sen har jag lyssnat på den otaliga gånger, ändå är den fortfarande så spännande att det blir fler lyssningar, och ännu fler.


Chris och Carla har röster som kompletterar varandra perfekt. De sjunger med en inlevelse som griper tag i en obönhörligt. Musiken är väldigt lågmäld, ofta ganska enkel, men ack så effektiv. Att två akustiska gitarrer, ibland en elgitarr, ibland en keyboard, kan skapa en sån intensiv stämning att varenda ton känns självklar, som om det var deras livs chans att framföra just detta.

Och så har vi sångerna och texterna: Det finns en mystik som griper tag i lyssnaren och man får diffusa associationer till just sitt eget liv, sina egna upplevelser. Riktigt bra låtar, avskalade in på bara skinnet, behöver ingen uppblåst dräkt, de lever sitt eget liv...


Lyssna på den långa "Fly High Brave Dreamers" som plötsligt övergår i Bowies "Heroes" så som du aldrig hört den förrr. Eller på "The Light Will Stay On", en av de bästa låtar som gjorts. Hör samspelet mellan gitarrerna i den gripande "Black Rope Tied". De kloka reflektionerna i "Things We Should Have Known". Uppgörelsen med religionen och det explosiva gitarrsolot i "Whatever It Takes". Lyssna på dramatiken i "Jack Candy". Eller på den insiktsfulla "At the Twilight's Last Gleaming". Jag skulle kunna fortsätta...

Nu till det otroliga. Denna skiva finns att ladda ner gratis på nätet. Lagligt. Subventionerat av artisterna själva. De inser väl helt enkelt att detta är ett bra sätt att skapa intresse för sin musik, ett sätt att nå ut med kvalitet i ett hav av dynga. Så, ladda ner (i kvalitativa flac-filer eller som MP3), lyssna, bli passionerad, och köp nån av deras riktiga skivor!

Länkar:
Här finns filerna att ladda ner !
Här finns fler live-skivor med Chris & Carla, Dirtmusic och Walkabouts att hämta gratis
Walkabouts hemsida "The Stopping-Off Place" (med bl a diskografi och låttexter)

PS: Det finns fler artister som tillåter live-inspelningar och att dessa sprids fritt på nätet:
Jayhawks, Counting Crows, Elliott Murphy, Wilco, Drive-By Truckers och Grateful Deads avkommor.
Samt fler som är positiva: Mark Knopfler, Ron Sexsmith, Guster, Indigo Girls, Little Feat...
Artister som leder utvecklingen istället för att känna sig förföljda av den. Av med hatten!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar