lördag 27 juli 2024

Sonja Åkessons tonsatta dikter och mer

'Visor och Dynamit' med Annika Fehling och Christer Jonasson Tolv - Demokratipiloterna Dynamo, Stockholm 2024-07-25

Två akustiska gitarrer. Två röster. Ett mysigt litet café. Man kan ju lätt tro att det inte finns så många nya sätt att variera sig på. Men det finns det verkligen...! Annika Fehling och Christer Jonassson Tolv visar med stor tydlighet att det finns mycket kvar att åstadkomma med dessa förutsättningar.
Första delen består av Annikas tonsättningar av Sonja Åkessons dikter. Dessa är ju inte någon enkel sak att överföra till musiik, men det här funkar helt suveränt. Det finns både mörker och mycket sökande i texterna och dessa förmedlar Annika och Christer så effektivt att det ändå blir uppfriskande. Det här är två musiker som lyssnar på varann och som kan konsten att använda tystnad och tomrum till något effektivt. Hoppas verkligen att de snart gör någon inspelning av detta...!


Andra delen består av deras egna sånger och några tolkningar. Här finns en kvalitet och ett djup av både harmoni och dynamit. Henning Kvitnes "Så småningom" lyser av omfamnande värme och Christers "Blå Sedan" blir medryckande.

Lyssna på min inspelning av "Månen Igen", en ganska ny meloldi av Christer som Annika skrivit lyriken till:



De avslutar med "Mother Earth Song", där Annikas sång och Christers lap-steel fångar det magiska budskapet helt strålande.

Det är en varm stämning i luften när vi så småningom långsamt lämnar lokalen under prat och reflektioner av det vi just delat.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar