måndag 13 november 2023

42 år med samma grupp

FJK - Saltskog Gård, Södertälje 2023-11-12


FJK bildades 1981 och har under sina 42 år haft exakt samma sättning med Anders Forsslund, Christer Jonasson Tolv och Mats Klingström. Det måste vara ett rekord...! Jag betvivlar att någon annan svensk grupp har varit tillsammans utan medlemsbyten under ens bråkdelen av den tiden.

Men det är lätt att förstå varför gruppen fortfarande håller ihop. De tre musikanterna har så roligt tillsammans, de skämtar och kommenterar spontant både rått och hjärtligt. De är så oerhört samspelta och väver samman sitt spel så det känns fullständigt självklart. Samtidigt balanserar de från djupt filosoferande till vardagligt komiska texter. Jag tror att de flesta som var där skulle kunna skriva under på att FJK är unikt bra på att nå publiken. De berör på många sätt, men ändå är slutprodukten både underhållande och lätt att ta till sig.

De tar ut svängarna och det gör ingenting om det någon enstaka gång skulle bli lite fel. De är så avslappnade och trygga i sitt spel att de bara "rullar igång" nästa låt.

De kommande dagarna ska FJK gå in i studion och spela in "Vägen Hem" och "Se Dig Inte Om", två ganska nya låtar med typiska "FJK-drag":





Saltskog Gård var för mig ett ny bekantskap, ett ställe med trevlig atmosfär, kulturell bredd och en egen historik. Det ligger vackert med bokskog omkring och när den yttre renoveringen så småningom blir klar så kommer man åter få se den vackra byggnaden.

Jag såg FJK för första gången 1982. Sen dess har det blivit så många gånger att jag helt tappat räkningen. Hoppas det blir många fler tillfällen och gärna på Saltskog Gård...!

1 kommentar:

  1. Kul att se dig där, Tom och tack för UBS:en!!😎🎶🎶

    SvaraRadera