söndag 1 oktober 2023

RIP Bruce Guthro - En av de största sångarna

Bruce Guthro har lämnat oss. Efter en lång kamp mot cancern i sin kropp så avled han den 5 september, bara några dagar efter sin 62 årsdag.

Bruce Guthro var en av de allra bästa sångarna någonsin, med en alldeles speciell röst som var både stark och lågmäld på samma gång. Han var älskad hemma på Cape Breton, men även i Skottland, Tyskland och Danmark, de länder där Runrig var "världskändisar".

1998 fick han en inbjudan att provsjunga för skotska Runrig, som efter Donnie Munro's avhopp för att bli politiker, letat efter en ny sångare i nästan två år, utan att finna någon lämplig. Han tackade nej eftersom varken han eller hans manager hade hört talas om gruppen. Men en gratis resa till Skottland fick honom att åka över till slut. Det blev 20 år som medlem i Runrig. Hans röst blev ett nytt kännetecken för gruppen och han bidrog även med en del egna sånger, t.ex. "All The Miles", som visar den något tyngre sidan av Guthro's musik:



Nu har vi fått veta att den främsta orsaken att Runrig lade av var för att Bruce Guthro hade en hopplös cancer.



Parallellt med Runrig hade Bruce Guthro en tämligen framgångsrik solo-karriär hemma på Cape Breton och han gav ut åtskilliga album med sina egna sånger och ibland en del traditionella. Han var också mycket omtyckt som ledare för "Songwriters' Circles", och på senare år hade han ofta med sin son Dylan och sin dotter Jodi på scenen..

Guthro har med sin enorma röst och trevliga jordnära attityd blivit väldigt omtyckt och älskad av publik, bandmedlemmar, andra kollegor och vänner.



Jag avslutar med hans fina tolkning av Runrigs tidiga "Going Home". Den passar speciellt bra nu när Bruce Guthro lämnat ett stort tomrum i mitt hjärta.

1 kommentar:

  1. RIP. Vilken fin låt det är den där första. Ha det gott!/Fredrik

    SvaraRadera