tisdag 21 februari 2023

Samtal som vidgar vyer

Musikcafé, ABF, Eskilstuna, 2023-02-21 - ”Bosse talar med Alar”

Jag är aningen dubbel inför alla dessa TV-program med intervjuer, dessa talk-shows som verkar ha som huvudsakligt mål att antingen samtalsledaren eller den som blir intervjuad ska få visa att den är så rolig eller så häftig, och det nästan blir någon slags tävling om vem som kan säga ”det mest fyndiga”.

Därför är det oerhört befriande när man låter alla tala till punkt och utveckla sina tankar utan att bli avbrutna, ifrågasatta eller översköljda av ytterligare frågor.



ABF har tillsammans med Bosse Lundkvist nu börjat en liten intervju-serie med café i det gamla fina bankhuset. Bosse börjar och slutar det timslånga programmet med att spela ett par av sina sånger, noggrant utvalda just för detta tillfälle. Till sin hjälp har han som vanligt den lyhörde gitarristen Janne Elvi, som dekorerar sångerna med fyndiga gitarrslingor och rogivande effekter som uppmuntrar oss att lyssna ordentligt. Snyggt, utan att stjäla all uppmärksamhet.



Sedan följde Bosses intervju med Alar Kuutmann, lokal v-politiker med ett stort kulturintresse och med erfarenhet från bland annat flyktingmottagande och som själv hållit i intervjuer. Det blir en fin och innehållsrik intervju där det finns utrymme att låta det som sägs sjunka in och egna tankar kan få rum. Det uppstår snart en varm känsla i lokalen och jag inser så mycket mer en sån här intervju tillför.

När Alar berättar om en arbetsplatsolycka han såg för länge sen, där man först kollade hur det gick med innehållet i lådorna som rasade, innan man brydde sig om den människa som var mitt i raset, då är det känsligt tyst i rummet. Ett sådant samtal ger oss så mycket mer än att bara bli underhållna. Det öppnar dörrar och vidgar vyerna…

Två ytterligare intervju-caféer följer de närmaste månaderna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar