onsdag 15 februari 2023

En timme med Luka Bloom

Under pandemin var det ju helt omöjligt för artister och arrangörer att få anordna konserter och nästan alla inkomster föll bort. Många försökte hitta andra vägar att framföra musik och kanske få in lite pengar ändå. En del artister, som The Kennedys, Dan Navarro och Dougie MacLean, överöste oss med streamade konserter och jag hittar ännu så mycket värt att lyssna på där ute på nätet. Här är en smått fantastisk timme med Luka Bloom:



Jag upptäckte denna expressiva irländare när han 1990 gav ut sin debutskiva "Riverside", en otroligt stark skiva. Det visadse sig senare att han under sitt riktiga namn Barry Moore (Han är lillebror till självaste Christy Moore) redan hade gett ut tre skivor mellan 1978 och 1982, samt även en under pseudonymen Luka Bloom, men den drogs snabbt tillbaka av någon anledning.

Idag har han en katalog på mer än 25 utgivna album som Luka Bloom, därav ett fåtal liveskivor och samlingar. Alla håller alla en mycket hög standard och de utgör verkligen en unik låtskatt. Förra årets utgåva var ett trippel-album med nyinspelningar av 50 sånger i solo-versioner.

Luka är en suverän gitarrist, sångare och låtskrivare som på något underligt sätt nästan alltid lyckas vrida sina sånger till att visa en positiv infallsvinkel. Bara det är en bragd...!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar